• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Георги Гьоков: Индивидуалната пенсия ще бъде увеличена с 10% и към нея ще бъдат добавени 60 лв.

Георги Гьоков: Индивидуалната пенсия ще бъде увеличена с 10% и към нея ще бъдат добавени 60 лв.

/КРОСС/ В предаването „Още от деня“ по БНТ Георги Гьоков, каза че нямат намерение да борят инфлацията, а това са социални мерки в подкрепа на хората, които да преживеят във времена на инфлация. „Може би антиинфлационните мерки са други.“

Ние предвиждаме няколко неща за пенсионерите – тези 60 лв. ще влязат твърдо за всичко, а след това увеличението с 10% е за преодоляване на инфлацията, обясни Гьоков. „Индивидуалната пенсия ще бъде увеличена с 10%, след това към нея ще бъдат добавени 60 лв. Така се получава доста по-справедливо. Увеличението ще бъде около 20%, за тези с ниски пенсии ще бъде до 26%, а за високите – ще бъде около 16%“.

Още малко време ни е необходимо, за да направим преизчисляването на пенсиите, заяви Гьоков. „За да преодолеем това, което направиха предните управляващи, ще вкараме тази ковид добавка в пенсиите. Преизчислението ще стане от 1 октомври. По-справедливо е да увеличим не с 50% от инфлацията, а с по-благоприятното 100% от него. Това ще доведе до увеличаване на всички пенсии, които не минат този размер, който са получили през юли. Това го казвам като предварителна информация, не бива хората да започнат да смятат, защото това подлежи на дебати“.

Някъде около 1,5 милиарда ще отидат към пенсионерите, това са възможностите на системата, категоричен е Гьоков. „Няма да бъде спестен нито един лев, просто искаме да разпределим тези пари, които са налични в бюджета, така че да бъде справедливо за всички в пенсионната система“.

Приходите в НОИ по фонд пенсии също се увеличават от нарастване на работната заплата и други, така че наравно със субсидията се увеличават и собствените приходи на НОИ, обясни Гьоков.

Коалицията е сложна, никой не е казал че ще е лесно, на аз бих казал, че предсрочните избори са само в главата на опозицията, смята Гьоков. „Управлението към момента е стабилно.

Мерките вече са ясни, размерът им е 2 милиарда, заяви Гьоков. „Ние нямаме за цел да спестим пари, а да ги разпределим справедливо и където е нужно“.

Винаги има основания за критики, включително и от опозицията, от президентът, но въпросът е тези критики да са градивни, а не да целят нещо друго, смята социалният министър.

Относно помощта за младите семейства, Гьоков каза, че се увеличава от 4500 на 6000 лв. данъчна отстъпка, това означава по 50 лв. на месец да остане за всяко дете в семейството. „Ние предлагахме всеки месец да се случва това, сега договорката е, че тези пари ще се възстановяват на всеки 3 месеца“.

До известна консумация, цената на електричеството ще бъде една, а над тази минимална граница, ще бъде на друга цена – това е интересно като мярка и би помогнало на тези хора, които са по-бедни и потребяват по-малко енергия, заяви Гьоков. „Понятието енергийно беден означава, не че човек не може да си плаща тока, а това че къщата, блокът не са енергийно санирани, уредите не са нови и т.н. Ние тези, които не си плащат тока, ги подкрепяме и сега“.

Не бяха приети предложенията за тавана на цените и за необлагаемия минимум, в заключение каза Гьоков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.