• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Георги Гьоков: БСП ще се придържа към настоящото коалиционно споразумение

Георги Гьоков: БСП ще се придържа към настоящото коалиционно споразумение

/КРОСС/ България не дава оръжия на Украйна. А какво правят другите държави с българското оръжие, което получават по договори, е техен проблем. Всеки, който твърди нещо, нека покаже документи. Истинските факти показват, че МС, НС и никой орган у нас, който има отношение към оръжията, не е взимал такова решение. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Той заяви, че все още не е ясно дали левицата ще се включи в евентуален нов кабинет на „Продължаваме промяната". „Днес има заседание на Националния съвет на БСП. Досегашната политика на партията беше в подкрепа на кабинета. Дали ще имаме покана за бъдещ кабинет, дали ще бъде отправена такава към мен или други колеги, това са второстепенни въпроси", коментира социалният министър.

Ако се стигне до разговори за съставяне на нова управленска коалиция, БСП ще се придържа към настоящото коалиционно споразумение. „Дали ще поставим нови червени линии или нови условия за участие в бъдеща коалиция в рамките на това НС, отново ще решат колективните органи на БСП. Не е изключено например там да има възобновяване на преговорите за доставка на руски газ. Трябва да подновим разговора за необлагаемия минимум, за минималната работна заплата", изброи Гьоков.

Относно актуализацията на пенсиите, той уточни, че има 50% вероятност пенсионерите да си получат актуализираните пенсии в периода 7-20 юли и 50% това да не се случи и да стане през август.

Той заяви, че има притеснения, че когато бюджетът за ДОО влезе за гласуване в НС във вторник, партиите ще излязат с популистки предложения с оглед на предстоящите избори. „Вече изоставаме от графика, а той беше бюджетът на ДОО да е минал в петък, а държавният бюджет да мине в понеделник, за да могат колегите от НОИ да работят нормално и българските пенсионери да си вземат нормално пенсиите във времето, когато винаги са ги вземали", посочи министър Гьоков.

На въпрос, ако сега бъде приета актуализацията на бюджета, през октомври с колко процента ще се увеличат пенсиите, министърът заяви, че там не се предвижда увеличаване на всички пенсии. „Там целим да сближим старите с новите пенсии и да въведем някаква справедливост, която отсъства дълги години. Тогава около 750 000 пенсионери ще получат нов, по-висок размер на пенсиите. Средното увеличаване ще бъде с около 15%", обясни Георги Гьоков.

В отговор за коментара на президента, че интервюто пред „Гардиън" на Кирил Петков е простреляло Нинова, Гьоков заяви, че тази тема не е в дневния ред на българите в момента. „Мисля, че президентът трябва да е по-загрижен за бюджета, а не за оръжията. Това са политически престрелки, които няма да помогнат на българския народ", заяви Гьоков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.