• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

ООН призова Иран да не използва "ненужна сила" при протестите

ООН призова Иран да не използва "ненужна сила" при протестите

/КРОСС/ Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес Иран да се въздържа от използването на "ненужна или непропорционална сила" срещу демонстранти, след като цялата страна бе обхваната от протести заради смъртта на млада жена, арестувана от нравствената полиция, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на Гутериш заяви, че иранските власти трябва проведат бързо и безпристрастно разследване на смъртта на 22-годишната Махса Амини.

"Ние сме все по-обезпокоени от съобщенията за нарастващия брой смъртни случаи, свързани с протестите, включително на жени и деца", каза Стефан Дюжарик. "Подчертаваме необходимостта от бързо, безпристрастно и ефективно разследване на смъртта на г-жа Махса Амини, проведено от независим компетентен орган", допълни той.

Протестите се разпространиха в най-малко 46 населени места в Иран. Държавната телевизия съобщи, че от началото на демонстрациите на 17 септември са били убити най-малко 41 демонстранти и полицаи.

По изчисления на Асошиейтед прес, направени въз основа на официалните изявления на властите, загиналите са най-малко 14, а над 1500 демонстранти са арестувани.

Дюжарик добави, че на срещата си с иранския президент Ебрахим Раиси на 22 септември Гутериш е подчертал необходимостта от зачитане на правата на човека, включително и правото на свободно изразяване, на мирни събрания и на сдружаване.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ООН призова Иран да не използва "ненужна сила" при протестите.Препоръчва да използва опита на Байдън при коронясването му за президент: тогава много милосърдно и демократично се стреляше от упор на месо по протестиращите

28.09.2022 20:52:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.