• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

"Хамас" отхвърля предложението за примирие с Израел

"Хамас" отхвърля предложението за примирие с Израел

/КРОСС/ В изявление на израелската разузнавателна агенция "Мосад" се казва, че "отхвърлянето на предложението от тримата посредници, което включва най-значителната гъвкавост от страна на Израел, доказва, че Яхия Синуар не иска хуманитарна сделка и връщането на заложниците, а продължава да използва напрежението с Иран и се стреми да обедини секторите и да постигне обща ескалация в региона.", съобщава "Евронюз".

Изявлението е публикувано на страницата на кабинета на министър-председателя. Синуар е най-високопоставеният служител на "Хамас" в Газа и де факто управител на територията.

В изявлението се казва още, че Израел ще продължи да се стреми да реализира "целите на войната с "Хамас" с пълна сила, за да върне незабавно 133-те заложници от Газа".

Честото бомбардиране на Ивицата от Израел е унищожило жилища и бизнеси в цялата територия и е разселило около 1,9 милиона палестинци, според ООН.

Мнозина, които са се приютили в централната част на Газа, се противопоставят на многократното предупреждение на израелските военни да не се връщат в домовете си в северната част на ивицата, тъй като тя остава военна зона.

Видео, заснето от Асошиейтед прес в неделя, показва десетки разселени семейства, които се отправят на север през крайбрежния път Рашид, една от двете главни пътни артерии, свързващи южната част на Газа със севера. Повечето бяха на крак, а други взеха магарешки коли.

Разселената палестинка Ханаа Абу Хумайдан от Джабалия каза, че животът ѝ в централната част на Газа е бил "много нещастен".

"Всички необходими неща за живот не съществуват в тази област и разбира се, ние сме лишени от нашите деца, нашите съпрузи и нашите семейства. Лишени сме от всички удоволствия на живота и се опитваме, рискувайки себе си, да се върнем на местата, където сме били преди и да се срещнем със семействата и децата си, които останаха там, и да се срещнем с близките си."

Смята се, че "Хамас" държи повече от 130 израелски заложници, докато Тел Авив държи повече от 9100 палестинци в своите затвори.

"Хамас" настоява за прекратяване на офанзивата на Израел в Ивицата Газа и изтегляне на израелските сили от територията в замяна на сделка с Тел Авив за размяна на заложници и затворници.

Израел е убил повече от 33 000 палестинци след трансграничната атака на "Хамас" на 7 октомври 2023 г., при която бяха убити около 1200 израелци и около 250 взети за заложници.

Предишна сделка през ноември осигури освобождаването на 81 израелци и 24 чужденци в замяна на 240 палестинци, включително 71 жени и 169 деца.

САЩ, Катар и Египет се опитаха да постигнат споразумение за освобождаване на останалите израелски пленници.

Глобалните призиви за прекратяване на огъня нарастват, тъй като войната навлезе в седмия си месец.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.