• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

"Хамас" все така държи на предложението си за примирие с Израел

"Хамас" все така държи на предложението си за примирие с Израел

/КРОСС/ Палестинската ислямистка групировка Хамас заяви в понеделник, че е информирала посредниците, че ще се придържа към първоначалното си предложение за постигане на примирие. То включва изтегляне на израелските войски от Газа, връщане на разселените палестинци и "истинска" размяна на затворници, съобщава "Ройтерс".

"Хамас" представи предложение за прекратяване на огъня в Газа на посредниците и Съединените щати в средата на март.

То включваше освобождаването на израелски заложници в замяна на свобода на палестински затворници, 100 от които излежават доживотни присъди.

Припомняме, че Съветът за сигурност на ООН прие резолюция в понеделник, изискваща незабавно прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".

Съединените щати се въздържаха от гласуването, предизвиквайки спорове със своя съюзник Израел.

Останалите 14 членове на съвета гласуваха "за" резолюцията, предложена от 10-те избрани членове на органа. Тя изисква незабавното и безусловно освобождаване на всички заложници. След гласуването в заседателната зала имаше аплодисменти.

Египет и Катар се опитват да намалят различията между Израел и "Хамас" относно това как трябва да изглежда прекратяването на огъня, тъй като задълбочаващата се хуманитарна криза излага населението в Газа на риск от глад.

Първоначалното освобождаване на израелците ще включва жени, деца, възрастни и болни заложници в замяна на освобождаването на 700-1000 палестинци, държани в израелски затвори, според предложението. Включено е освобождаването на израелски "новобранки".

"Хамас" също така заяви, че иска размяната на палестински затворници и израелски заложници да бъде част от цялостно споразумение за прекратяване на огъня, което ще сложи край на войната. Но кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху отговори на предложението на "Хамас".

То все още се основава на "нереалистични искания", обещавайки да продължи с наземната си офанзива, докато не елиминира "Хамас".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.