• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Левон Хампарцумян: Когато растежът е устойчив, банките ще започнат да вдигат лихвите

Левон Хампарцумян: Когато растежът е устойчив, банките ще започнат да вдигат лихвите

/КРОСС/ В предаването „Тази събота" по бТВ Левон Хампарцумян, каза че трябва да си балансираме приходите и разходите. „Хората с по-малко възможности, те са най-лошо ударени и там ще трябва да се балансират нещата."

Със сигурност ще поскъпнат тока и водата, но няма да е със 70%, както твърди Васил Велев, смята Хампарцумян. „Преструктурирането на „Топлофикация" по един приличен начин се отлага от много години, защото там трябва да се намери разумният баланс. Трябва да се намери начин как да се помогне на тези, които не могат да си плащат сметките. Второто нещо е енергийната ефективност на домовете, което би могла многократно да се подобри."

Постпандемичните ефекти хранят инфлацията, икономиката на света расте, търсенето се увеличава, има доста пари напечатани в кризисния период, които сега търсейки изход, подхранват инфлацията, обясни Хампарцумян. „Когато растежът е устойчив, банките ще започнат да вдигат лихвите, за да успокоят инфлацията. Така че инфлация тип Виденов няма да имаме, защото тогава тя не беше впоследствие на световни фактори, а неумело управление на българската икономика".

В успешните части на частния сектор доходите растат без да има нужда синдикати и работодатели да договарят разни неща, обясни банкерът. „Конкуренцията кара работодателите да вдигат заплатите, а не Тристранката. Заплатите се вдигат от търсенето на квалифицирана работна ръка, неквалифицираната работна ръка все по-малко ще се търси".

Да сипваме данъци в пробита каца, не е добра идея, категоричен е Хампарцумян. „Първо, трябва да спрем изтичането на нашите данъци в разумни проекти и разхищение на публични средства. Т.е. преди да вдигнем данъците, което е въпрос на обществен договор, трябва да спрем изтичането им. От друга страна - нека не се лъжем, че данъкът в България е плосък."

Няма да видим лошите кредити, защото добрите растат много бързо, банките са капитализирани и не бива това да бъде повод за притеснение на хората, допълни Хампарцумян.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.