• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Икономисти: За 5 години вносът на домати се удвои, а на краставици се увеличи с 80%

Икономисти: За 5 години вносът на домати се удвои, а на краставици се увеличи с 80%

/КРОСС/ Вносът на домати за последните 5 години в сравнение с предходните 5 се е удвоил. През 2020 г. у нас са внесени около 103 хил.т., съобщава Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).
Вносът на краставици през 2020 г. достига 26 хил.т, като за последните 5 години темпът на ръст в сравнение с периода 2011-2015 г. е около 80%. Оценките на САРА за настоящата година е за внос от около 28- 30 хил.тона.

Новите оценки на икономистите от САРА за производството на домати през тази година е за допълнително намаление от около 8 хил.т. от предходните предвиждания за реколтата. Производството се очаква да е около 112 хил.т. като на 49 хил т. възлиза оранжерийното производство и 63 хил.т. е полското.

САРА понижава прогнозата си за производството на пипер в следствие на неблагоприятните природни условия свързани с градушки и горещи и сухи летни месеци. Годишното производство, което над 92% е на открити площи, се оценява на 50 хил.тона (53 хил.т. при предходната прогноза). Това равнище е подобно на реколтата от 2020 г, когато производството бе 51 хил.т., едно от най-ниските нива за последните 10 години.

В последващите предвиждания за производството на краставици през 2021 година САРА запазва очакванията си за обеми от 43 хил.т за оранжерийно производство и 9 хил.т. за продукцията отглеждана на открито. Общото производство на краставици се изчислява да е на нива от 52 хил.т.

Средногодишните изкупни цени за 2021 г. за домати, краставици и пипер се оценяват да бъдат средно със 7% по-високи от миналогодишните. При доматите, те ще са нагоре с около 3%, при краставиците - 8% по-високи и най-голям ръст се очаква при пипера - 16%.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.