• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Христо Хинков: Хората никога не са доволни от собствената си здравна система

Христо Хинков: Хората никога не са доволни от собствената си здравна система

/КРОСС/ Хората никога не са доволни от собствената си здравна система. Те искат безплатно здравеопазване и достъп до всички нива в системата без никакви ограничения. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Христо Хинков в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

В българската система на здравеопазване има здравен рекет на всички нива. „Това е въпрос на манталитет. За съжаление манталитетът на една немалка част от професионалистите се промени и парите промениха хората", заяви той.

В здравеопазването се наливат много средства, които обаче не водят до съществено подобряване на здравето на българите. „У нас много бизнесмени видяха интереса си в това да разкриват нови частни болници. Те са гарантирани, че ще работят, защото ще имат договор с НЗОК. Това е проблемът", посочи проф. Хинков.

Проблемът в „Пирогов" се задълбочава, заяви здравният министър в оставка. „В „Пирогов" има схеми. Предстои прокуратурата да се заинтересува по-сериозно в посока на това как се изписват лекарства, какво става със скъпоструващите лекарства, има ли някаква схема за реекспорт. Има достатъчно данни да се образува досъдебно производство. В моя мандат Здравната комисия почти единодушно гласува аз да си оттегля заповедта за уволнение на директора на „Пирогов". Оказа се, че не мога да уволня никой, защото такава е постановката с публичните предприятия", коментира проф. Хинков.

В случая става въпрос за политически чадър, заяви той. „Направих всичко възможно да уведомя председателя на Здравната комисия за одитния доклад. И той ме помоли да не правя движения, да не махам човека. Аз обаче установих, че ако не направя такива действия, всъщност аз поемам отговорност за това - такава е законовата разпоредба. Направих необходимото и стигнах до там Здравната комисия да гласува аз да си оттегля заповедта за неговото уволнение. Досега съдът още не се е произнесъл по неговата втора жалба срещу разпореждането на съда, че неговата първа жалба е незаконосъобразна", обясни той.

Проф. Хинков заяви, че е получил препоръки и от премиера Денков, и от вицепремиера Габриел да оттегли обявените конкурси, при положение че е обявил, че няма да бъде министър.

Той заяви, че откритите нарушения в „Майчин дом" са преустановени и в момента болницата излиза от кризата и работи на печалба.

Около медицинските хеликоптери по думите му се е развила една нездравословна PR кампания.

Проблемът с липсващите лекарства не е овладян, заяви проф. Хинков. Той се решава месец за месец с подновяване на заповедта за износ на лекарства. Фармацевтичният бизнес е най-лобистката сфера от здравеопазването. „Това е сложен процес и въпрос на организация и отношение на НЗОК към този проблем. НЗОК няма договори с търговците на едро и тя по този начин не може да ги контролира и да ги накара тези количества, които са в техните складове, да отидат в аптечната мрежа. Касата има договори с аптеките, но няма договори с тези, които реално дават лекарствата от притежателя на разрешението за употреба. Скъсана е връзката и това е въпрос на регулация, на нормативна уредба и на воля от страна на самата НЗОК да решава тези проблеми, защото тя държи парите. Касата плаща всичко това и носи огромна отговорност, включително за роенето на болниците", подчерта Христо Хинков.

Процесът по изграждане на детската болница не е спирал, но се е забавил, призна той. „Очаквах в моя мандат да видя поне разрушаването на сградите на мястото, където ще се строи новата болница. Това щеше да бъде за мен достатъчно да си кажа, че този процес е необратим. За съжаление ВАС все още не се е произнесъл по решението на КЗК за жалба на фирма, ангажирана с разчистването на мястото", обясни проф. Хинков.

За Катя Панева, която беше кандидат за поста на здравен министър след ротацията, проф. Хинков заяви, че тя е направила много за трансплантациите у нас. „В момента ние сме почти рекордьори в сравнение с миналите години и това се дължи до голяма степен на сърцатата работа на хора, които са ангажирани с това. Катя Панева е човекът, който направи наистина много за това да се разработи концепцията за Агенция за трансплантации. Тя е изключително посветена в тази си роля и ако тя беше станала министър, тя щеше да продължи тази линия", коментира той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.