• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Проф. Иван Хиновски: "Марица Изток" може да бъде спасен, но като комплекс, не като мини

Проф. Иван Хиновски: "Марица Изток" може да бъде спасен, но като комплекс, не като мини

/КРОСС/ Служителите в "Мини Марица Изток" не трябва да бъдат лъгани, че техния бизнес ще бъде продължен до 2050 г., това е основният проблем. "Марица Изток" може да бъде спасен, но като комплекс, не като мини. Това заяви в "Денят започва" по БНТ енергийният експерт Иван Хиновски. Тези хора трябва да останат на работа, комплексът трябва да се разшири. Ние имаме един проект - българската силиконова долина "Марица Изток", който ще бъде представен, обясни Хиновски. Според него, има три основни огнища на напрежение в целия отрасъл "Енергетика".

Трябва да направим един извод, че дълги години тези въпроси са замитани, категоричен е Хиновски. Относно дълговата спирала в дружествата, той обясни, че дългът на БЕХ е равен на годишния бюджет на целия сектор "Сигурност" - над 2 млрд. и 300 млн. лева.

БЕХ изтегли два облигационни заема от западните борси, тоест 1 милиард и 150 милиона евро за рефинансиране на дъщерните компании в холдинга, обясни експертът.

Като се погледне генерално върху функциите на БЕХ се вижда, че той е един финансов холдинг. Няма стратегии как ще се връщат тези средства, единствено се мисли за тяхното рефинансиране и така се създава една дългова спирала.

НЕК има над 2 млрд. лева задължения. Там случаят е по-особен, защото в НЕК са активите на АЕЦ "Белене", оборудването което беше платено, когато в един ден започне този проект, тези активи ще бъдат прехвърлени към компанията, която го строи, обясни Хиновски.

НЕК има 5 различни лиценза за дейности, трябва да се преструктурира, той е много далеч от този момент, в който ще стане печеливша компания, смята енергийният експерт. Като бивш депутат от "Има такъв народ" в 45-тия парламент, Хиновски заяви, че не съжалява за влизането си в НС, "просто там се случват много неща, които в практическия бизнес ги няма".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.