• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Иван Хиновски: Няма опасност за мощностите и за енергийния баланс на страната

Иван Хиновски: Няма опасност за мощностите и за енергийния баланс на страната

/КРОСС/ Няма никаква опасност за мощностите и за енергийния баланс на страната. Няма да има режим на тока. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски в предаването „Говори сега" по БНТ.

По думите му аварии в енергийните мощности на АЕЦ „Козлодуй", ПАВЕЦ „Чаира" и „Цанков камък" не са нещо необичайно и те ще бъдат отстранени. „Цанков камък" до няколко дни ще бъде пуснат в експлоатация. Проблемът при АЕЦ вероятно е резултат от дефект в сменените уплътнения след сяната им при плановия ремонт. „Най-вероятно трябва да вземем една кардинална, ясна политика оттук нататък: България да направи всичко възможно да получи спецификации на всички тези консумативи, резервни части и да организира тяхното производство. Специфични характеристики като химически състав на корпуса, якост, умора руснаците не дават лесно. А сега - съвсем", обясни енергийният експерт.

Недопустимо според него е да се слага срок за лицензиране на ядрено гориво от гледна точка на европейските процедури за безопасност. „След едно такова решение, намеса в независимата Агенция за ядрено регулиране може да последва и санкция, защото те са абсолютно независими органи. Не бива да се притискат, да им се поставят срокове - те следват европейски процедури", подчерта Хиновски.

„Фраматом" и „Уестингхаус" трябва да бъдат равнопоставени при избор на доставчик на ядрено гориво. Отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци ще трябва да се съхранява на мястото на производство според европейските изисквания, обясни Хиновски.

Прогнозите за цената на природния газ са, че поне до Нова година тя няма да се промени. Въпрос на преговори с Турция и Гърция е използването на терминалите за регазификация.

БНТ, „Говори сега"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.