• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан, а"Хизбула" заяви, че е изстреляла дронове и ракети по израелски цели

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан, а"Хизбула" заяви, че е изстреляла дронове и ракети по израелски цели

/КРОСС/ Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла дронове и ракети по израелски цели в сряда, съобщава "Ройтерс".

Това се случва, след като министърът на отбраната на Израел предупреди за "горещо лято" в граничния регион.

Израелските атаки убиха трима палестински бойци от бригадите "Кудс", въоръженото крило на движението Ислямски джихад, според групата.

"Хизбула" каза, че поне един от нейните бойци също е бил убит.

Израелски атаки убиха трима души в Ливан, съобщиха източници от сигурността.

Конфликтът между "Хизбула" и Израел продължава от октомври успоредно с войната в Газа, като това изгони десетки хиляди от двете страни на границата.

Израелските военни съобщиха, че са ударили военни структури и инфраструктура, принадлежащи на подкрепяната от Иран "Хизбула" на три места в Южен Ливан, включително повече от 20 удара по цели в района на Рамие.

Хизбула заяви, че е изстреляла експлозивни дронове във военен щаб в израелския граничен град Яара и е изстреляла мощните си ракети Буркан по казарма в Биранит, сред най-малко 10 атаки, обявени от групата в сряда.

Ливанската национална информационна агенция съобщи за израелски удари по 28 града и села в Южен Ливан, крепост на "Хизбула". Два източника по сигурността в Ливан казаха, че израелците са използвали мощни боеприпаси в очевиден опит да ударят подземните бункери на "Хизбула".

Израелската армия каза, че вторични експлозии са били идентифицирани по време на атаката от нейната артилерия и бойни самолети в района на Рамие, което показва, че там има складове за оръжия.

Разселването на около 60 000 жители на Северен Израел предизвика призиви в Израел за по-твърди военни действия срещу "Хизбула". От другата страна на границата в Ливан около 90 000 души също са били разселени от израелските удари.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант, говорейки пред войските по време на посещение в Северен Израел, каза, че мисията не е завършена.

"Това лято може да е горещо лято", каза той във видео съобщение, публикувано от неговия офис.

Той каза, че е необходимо или дипломатическо споразумение, или военно решение, за да могат жителите на северните общности на Израел да се завърнат безопасно у дома, а израелските въоръжени сили трябва да са готови.

Израелската армия заяви през април, че е завършила още една стъпка в подготовката за евентуална война с "Хизбула", която се съсредоточава върху логистиката, включително подготовката за широка мобилизация на резервисти.

Повече от 250 членове на "Хизбула" и 75 цивилни са били убити при израелски удари срещу Ливан от октомври, твърдят източници в Ливан. В Израел са убити около 20 души - включително войници и цивилни.

Боевете между Израел и "Хизбула" бележат най-тежките им враждебни действия, откакто влязоха във война през 2006 г.

"Хизбула" многократно е заявявала, че ще прекрати огъня, когато израелската офанзива в Газа спре, но също така е готова да продължи битката, ако Израел продължи да атакува Ливан.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.