• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Литва обяви "Хизбула" за терористична група и забрани влизане на нейни членове

Литва обяви "Хизбула" за терористична група и забрани влизане на нейни членове

/КРОСС/ Литва стана четвъртата европейска държава и третата в ЕС, забранила ливанската шиитска организация "Хизбула" и обявила я за терористична група.

Това съобщи външното министерство в публикация разпространена и в "Туитър". "Като взехме предвид информацията, получена от институциите и партньорите ни, можем да заключим, че "Хизбула" използва терористични средства, за да представлява заплаха за сигурността на значителен брой страни, включително Литва," се казва в текста.

Решението е публикувано девет дни след опустошителната експлозия в Бейрут, след като съхранявани години наред на пристанището хиляди тонове селитра избухнаха (Вилнюс предоставя и помощ в размер на 50 хил. евро). Гневът на ливанците е насочен към цялата политическа класа, но вниманието към "Хизбула" е особено, тъй като според достъпната информация групата има сериозно влияние върху дейността на пристанището в Бейрут, летищата и друга подобна инфраструктура в страната.

Езикът на съобщението не разграничава т.нар. политическо от военното крило на организацията. "Хизбула" освен подкрепяна от Иран въоръжена група е и една от най-важните партии в ливанския парламент и с нейна подкрепа бяха избрани подалият оставка премиер Хасан Диаб и президентът Мишел Аун.

Редица държави използват тази разлика, за да обозначат само "военното крило" като обект на забрана, макар мнозина експерти да смятат, че това разграничение е силно условно. Не така смята например Германия, забранила всякаква дейност на "Хизбула" в края на април.

"Ние сме заедно със САЩ, Германия, Обединеното кралство, Нидерландия" и други страни, "достигнали до същото заключение", цитира публикацията външния министър на страната Линас Линкевичюс. Забранява се на "свързани с "Хизбула" хора да влизат в страната за 10 години.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.