• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

20 ноември - световен ден на хроничната обструктивна белодробна болест

20 ноември - световен ден на хроничната обструктивна белодробна болест

/КРОСС/ Българското дружество по белодробни болести ще отбележи Световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест -  ХОББ, с безплатни прегледи. На 20 ноември от 09:00 до 18:00ч. белодробните специалисти ще извършват изследване на дишането и попълване на въпросници в болнични заведения или на открито. Списъка на центровете е публикуван в сайта на БДББ www.brsnet.bg и на страницата във Facebook - http://www.facebook.com/bulgarskodbb.

На 20 ноември всеки има шанс да се изследва. Не трябва да пропускате тази възможност, призовават от Българското дружество по белодробни болести. Това изследване може да спаси живота ви, не подценявайте ХОББ! Статистиката сочи, че един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно е болен, без да знае.

Какво е ХОББ и какви са пораженията от нея? Отговорът е повече от страшен. В Европа всяка година умират 300 000 души,колкото са потенциалните жертви от три атомни бомби от Хирошима. Специалистите прогнозират, че към 2020 година болестта ще бъде трета причина за смърт в света.

Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затруднява дишането. От ХОББ страдат милиони хора в цял свят. Повечето заболели започват лечение, едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им. Болестта заема приоритетно място и сред болестите в България. Едно скорошно прецизно проучване в Плевенския регион показва честота от близо 15%. Тази цифра говори за висока разпространеност и предизвиква тревога. Освен това, на 27 юни 2012 г. 2795 българи направиха изследване на дишането в 8 града като част от кампанията „Световен Ден на Спирометрията - 2012". Бяха открити 477 случая с отклонения, което е 17% от всички изследвали се. Ново проучване на Българското дружество по белодробни болести сред 3000 рискови пациента в различни градове на България показа, че повече от половината от тях имат ХОББ, без да подозират това.

Кои са причините за тази висока честота в България? Основно това е масовото тютюнопушене - както активното, така и пасивното. Други причини са: замърсяването на въздуха (тежък автомобилен трафик в градовете и лошата хигиена на улиците), честите и неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене, професионалните рискове, наследствеността и др. Данните показват,че близо две трети от новооткритите болни с ХОББ са в ранни стадии - тогава, когато активната намеса би имала резултат при сравнително ниска социална и икномическа цена. Затова от изключителна важност са профилактичните прегледи и изследвания.

20 ноември може да спаси здравето и живота на много българи, ако се включат в кампанията на Българското дружество по белодробни болести.

За повече информация, може да се обърнете към следните белодробни специалисти в няколко региона:

Доц. Явор Иванов - Плевен, тел. 0887 740 377

Доц. Коста Костов - София, тел.0888 231 921

Доц. Владимир Ходжев - Пловдив, тел.0898 470 897

Доц. Диана Петкова - Варна, тел. 0887 721 552

Няколко думи за ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест или за по-кратко ХОББ е  хронично заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затруднява дишането. ХОББ е заболяване, от което страдат милиони хора в цял свят. Смята се, че един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно има ХОББ. Ако се прибавят и леките случаи се оказва, че ХОББ засяга 15-20% от населението над 40 г. При хората над 70 г. разпространението на средно-тежката и тежката ХОББ е около 20% при мъжете и 15% при жените. Почти 3 милиона души умират от ХОББ по света всяка година. В Европа всяка година от ХОББ загиват 300 000 души, което е еквивалент на жертвите на 3 атомни бомби от Хирошима. Прогнозите са, че ХОББ към 2020 година ще бъде трета причина за смърт в световен мащаб. Над 38,6 милиарда евро струва лечението на ХОББ по данни на Европейския съюз.

ХОББ заема приоритетно място сред болестите на нашето население. Едно скорошно прецизно проведено проучване в Плевенския регион показа честота от близо 15%. Тази цифра показа висока разпространеност и предизвика тревога. Освен това на 27 юни 2012 г. 2795 българи направиха изследване на дишането в 8 града като част от кампанията „Световен Ден на Спирометрията - 2012". Бяха открити 477 случая с отклонения, което е 17% от всички изследвали се. При друго скринингово проучване сред 2000 души намерихме, че честотата на ХОББ е почти 15% от общата популация.

Кои са причините за тази висока честота в България? Основно това е масовото тютюнопушене - както активното, така и пасивното излагане на тютюнев дим. Други причини са - замърсяването на въздуха (тежък автомобилен трафик в градовете и лошата хигиена на улиците), честите и неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене, професионалните рискове, наследствеността и др. Нашите данни показаха, че близо две трети от новооткритите болни с ХОББ са в ранни стадии, т.е. тогава, когато активната намеса би имала резултат при сравнително ниска социална и икономическа цена.

Предстои ли „епидемия" от случаи на ХОББ в България? В подкрепа на тази теза са изключително тревожните данни за масовото тютюнопушене в сред 15-16 годишните юноши и девойки - близо 50% от тях пушат. Ако продължат да инхалират тютюнев дим, поне 30% от тях към 40 годишна възраст ще имат ХОББ. Нека към това добавим и постоянната експозиция на замърсен с прах и фини частици въдух, честите респираторни (предимно вирусни) инфекции, отоплението с твърдо гориво в домашни условия и изсичането на горите. Резултатът е предвидим - кривата на заболели от ХОББ мъже и жени в България ще се движи нагоре. Дали нашата здравна система е готова да посрещне тази предстояща „епидемия"?  

Прояви на ХОББ

Заболяването се проявява най-често с недостиг на въздух, кашлица с отделяне на храчки. Лесната умора при извършване на тежки физически усилия или дори при ежедневните домакински дейности, мускулната слабост и ограничената физическа активност (особено в сутрешните часове при ставане от леглото) също могат да се дължат на ХОББ.

ХОББ е хронично заболяване и след като веднъж е била поставена диагнозата това означава, че оплакванията няма да изчезнат или да намалеят с времето. Напротив, ако не бъдат взети необходимите мерки, заболяването ще продължи да се развива бързо и оплакванията ще се задълбочават с времето. Ако се предприемат необходимите мерки ХОББ е едно лечимо заболяване. Лечението може да намали оплакванията, така че болните да могат да извършват своите ежедневни дейности и да намалят случаите с влошаване на ХОББ.

Лечение на ХОББ

Лечението на ХОББ е един продължителен и сложен процес, който не се изчерпва само с употребата на определени медикаменти, а преди всичко с цялостна промяна в поведението и начина на живот.

Вече откритите пациенти с ХОББ получават съвременно и до голяма степен безплатно лечение чрез програмата за диспансеризация (дългосрочно проследяване), финансирана от НЗОК. Близо 40 000 болни с ХОББ се лекуват безплатно или с минимално доплащане.

Ако приемем, че 15% от населението има ХОББ, то е ясно, че много малка част от нуждаещите се лекуват. Това отново поставя проблемът за ранното откриване на преден план. Пациентите започват лечение, обичайно когато са настъпили необратими промени в дробовете им. Друг значим проблем е сътрудничеството от страна на болния. Не са малко тези, които за дълги периоди спират приема на назначеното лечение.

Важна профилактична мярка е активното ваксиниране на болните с ХОББ - противогрипна (ежегодно) и антипневмококова ваксина (поне еднократно).

Болните с ХОББ и дихателна недостатъчност имат нужда от кислородолечение в домашни условия. Тази намеса удължава живота им и намалява страданията им. Домашното кислородолечение (последством кислородни концентратори) е скъпо като инвестиция и би трябвало да се финансира от Министерството на здравеопазването. В Българското дружество по белодробни болести (БДББ) сме започнали работа по изготвяне на регистър на нуждаещите се. Резултатите ще представим на МЗ и НЗОК.

Ранно откриване на болните с ХОББ

Въпросът е как да открием рано тези болни. Това ще стане чрез програми за насочване на рисковите пациенти към изследване от специалист. При специалиста подходът е ясен и с голямо ниво на достоверност . В момента БДББ работи по такава програма с личните лекари. Доволни сме от досега получените резултати. Необходимо е НЗОК да финансира такива програми. Така ще се свалят много от разходите, породени от болните, открити в напреднали стадии.

Много полезни са и програмите за проучване тежестта и лечението на болните с ХОББ, в които БДББ активно участва. Резултатите ще бъдат оповестени към края на 2013 година.

Медиите и ХОББ

Обществеността в България трябва да знае за тази подценявана болест - ХОББ. Медиите, като посредник между БДББ и гражданите, трябва да изпълнят своя дълг да информират за болестта, тежките последствия от нея и начините за намаляване на честотата и. В противен случай още следващото поколение ще плаща скъпо за бездействието ни.

Отбелязване на Световния ден на ХОББ в България

БДББ ще отбележи Световния ден на ХОББ, като на 20 ноември 2013 г. от 09:00 до 18:00 белодробните специалисти ще извършват безплатно изследване на дишането и попълване на въпросници в болнични заведения или на открито. Списъка на центровете ще намерите на сайта на БДББ www.brsnet.bg или на страницата на БДББ във Facebook -http://www.facebook.com/bulgarskodbb.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.