• 27 Фев 2024 |
 •  USD / BGN 1.8023
 •  GBP / BGN 2.2877
 •  CHF / BGN 2.0489
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 16°C

Проучвания доказват положителния ефект на хомеопатията при лечение на инфекции на горните дихателни пътища

Проучвания доказват положителния ефект на хомеопатията при лечение на инфекции на горните дихателни пътища

72% от българите имат доверие в хомеопатията

/КРОСС/ Една от най-често срещаните причини за консултации с лекар през есенно-зимния сезон са болките в гърлото и ангините. Понякога те възникват инцидентно, при други пациенти са рецидивиращи. Особено обезпокоително е това състояние при децата, защото често е съпроводено и с висока темепература. Има ли място хомеопатията при лечението на ангини и съществуват ли безспорни доказателства за ефективността на метода е една от темите на международната научна и медицинска образователна кампания „За Хомеопатията".

„Най-опасният причинител на ангини е стрептококът и инфекция с него може да причини сериозни увреждания. Не трябва да забравяме обаче, че има разлика между ангина и зачервено, болезнено гърло. Ангината лесно може да се докаже с тест и тогава лечението задължително е с антибиотик.

Болките в гърлото, обаче много често се дължат на вирусна инфекция, за която не е необходим антибиотичен прием. Безотговорният прием на антибиотици е изключително опасен и може да доведе до антибиотична резистентност. Правилното лечение може да се назначи само и единствено от лекар.", коментира д-р Даниела Карабелова, общопрактиващ лекар и хомеопат.

По данни на Световната здравна организация към 2050 г. се очаква загиналите от антибиотична резистентност да достигнат 10 млн. души.

Хомеопатията не замества антибиотично лечение. Когато то е наложително, лекарят назначава подходящата терапия. Но хомеопатията може да предотврати развитието на болестния процес към бактериална суперинфекция, както и много успешно профилактира често боледуващ пациент. Така се разрежда или преустановява антибиотичния прием.

Всяка терапия, която помага и може да намали антибиотичния прием е важна за обществото. Дългогодишният ми опит като общопрактикуващ лекар безспорно показват положителния ефект на хомеопатията върху здравето на моите пациенти от деца, през бременни до пенсионери.

Когато говорим за зачервено гърло много добре повлиява комбинацията от Belladonna 9 CH, Mercurius solubilis 9 CH, Pyrogenium 9 CH, три пъти по пет гранулки дневно от трите хомеопатични продукти. При загуба на глас и пресипналост винаги предписвам таблетки Homeovox.", допълва д-р Карабелова.

Съществуват и редица медицински проучвания за приложението на хомеопатията при лечение на инфекции на горните дихателни пътища, които еднозначно показват ефективност и изключват плацебо ефекта. Такива са клиничните наблюдения при деца, когато няма влияние на ефекта плацебо.

Най-всеобхватното до момента медицинско проучване е EPI3, проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти. То показва, че при еднакви здравни резултати пациентите лекувани с хомеопатия1 и 2 от инфекции на горните дихателни пътища приемат с 57% по-малко антибиотици и с 46% по-малко температуропонижаващи и противовъзпалителни медикаменти.

Друго проучване, проведено в амбулаторното педиатрично отделение на Университетската много профилна болница в Амстердам, проследява за една година 170 деца с рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища. Резултати от него показват по-малка тежест на симптомите в групата, лекувана с хомеопатия, намален прием на антибитиоции и по-малко аденоидектомии. 3

Хомеопатичното лечение е много добре прието и ценено от българското население. 72% от съгражданите ни имат доверие в хомеопатията. 88% от използвалите хомеопатия заявяват, че са доволни от лечението си с нея. Едновременно с това близо 9 от 10 българия смятат, че конвенционалната и алтернативната медицина се допълват.", каза д-р Персиан Буков, председател на Българската асоциация на производителите и вносителите на хомеопатични лекарства при представянето на данните от национално представително проучване сред българското население на възраст над 18 години. То е проведено от международната агенция за пазарни проучвания Harris Interactive през март 2023 г.

Проучването показва, че 65% от нашите сънародници са използвали поне веднъж хомеопатия през живота си, като за последните 12 месеца това твърдение е потвърдено от над половината от респондентите (54%). Използващите хомеопатия са мотивирали избора си на този тип медикаменти с факта, че при хомеопатията няма странични ефекти и е създадена на базата на натурални съставки. Данните от проучването показват още, че 2/3 от българите имат намерение да използват хомеопатични проукти в бъдеще.

Най-често (54%) хомеопатията намира приложение като естествена алтернатива на традицицонните лекарства при ежедневните неразположения (болки в мускулите, настинка и т.н.). 38% от анкетираните са споделили, че ползват хомеопатични продукти за или като част от лечението си на хронични заболявания (алергии, екзема, рецидивиращ бронхит, синузит). 1/3 от респондентите са посочили, че прилагат хомепатични лекарства при грижата за децата си.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.