• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Талантливи русенски деца заминават за Хонконг с подкрепата на фонд „Математика на бъдещето"

Талантливи русенски деца заминават за Хонконг с подкрепата на фонд „Математика на бъдещето"

Русе /КРОСС/ Фонд „Математика на бъдещето" към настоятелството на Математическа гимназия „Баба Тонка" в Русе подкрепя финансово участието на възпитаници на училището в голямо международно състезание в Хонконг.
Математическата гимназия „Баба Тонка" е сред поканените за участие в ежегодното състезание за деца до 14 години PMWC (Primary Mathematics World Contest). То е за купата на фондация „По Льонк Кук" и се провежда в Хонконг. За да се осъществи пътуването, преподавателят Боряна Куюмджиева се обърна за финансова подкрепа към фонд „Математика на бъдещето" към училищното настоятелство и я получи. Това съобщи Иван Иванов, създател на Фонда и член на Обществения съвет към него. „Подкрепата на Фонда за участието на талантливите млади математици от Русе в Хонгконг става вече традиция, още повече че даваме подкрепа на един отбор, както е отборно дело и самият Фонд", допълни той. Иванов каза още, че математиката е приоритет на Фонда и гимназията, така че финансовата помощ за участието в състезанието в Китай идва съвсем логично.
Тазгодишното издание на престижния турнир е насрочено за периода от 13 до 20 юли 2014 г. и в него участват отбори само по покана. Въпреки че учебната година приключи, шестокласниците Никола Златимиров Казлачев, Даниел Петров Петров, Максим Чавдаров Къснеделчев и Теодор Григоров Недев от МГ "Баба Тонка" заедно с преподавателката си Боряна Куюмджиева са в училището ежедневно и решават задачи.

„Нашата гимназия участва традиционно в състезанието. Избрах Максим, защото е изключителен талант в разглеждането на алгебричните задачи от геометрична гледна точка, Тео е в екипа, защото ми направи впечатление, че е винаги с книга под ръка, Дани пък ме впечатли с това, че винаги задава въпрос, дори когато много добре всичко съм обяснила, докато Ники е ученикът, когото забелязах още в пети клас на първите две състезания, на които се класира на първо място", сподели г-жа Куюмджиева.
Подготовката за Хонконг реално започна още миналата година, поради което четиримата млади математици участват в редица лагер-школи, поредната от които предстои преди голямото състезание и ще се проведе в Слънчев бряг. Паралелно с това през последните няколко месеца допълнителни занимания в поне четири от делничните дни съпътстват програмата на шестокласниците. Теми от материала по математика до 10 клас са част от подготовката за големия турнир.
Серия от различни типове състезания допринесоха за това младите русенци да отработят доста идеи и самочувствие, така че децата могат да се справят с предизвикателството в Хонконг - за час и половина да решат 15 задачи самостоятелно и за 60 минути - десет задачи отборно. „Задачите са характерни с това, че имат нещо интересно, нестандартно в самото условие. Решаването на този тип задачи може да отнеме или пет минути, или цял ден - стига да се сетиш", обясни Боряна Куюмджиева. Тя допълни, че състезанието е такова, че показва как красивите задачи са тези, по които малко се пише, но много се мисли.
„За това състезание подготовката е доста сериозна, не решаваме обикновени задачи, а нестандартни и сложни", сподели Никола Казлачев. „Очаквах по-трудно да стигна до отбора, който ще замине за Хонконг, мислех, че ще има повече състезания между училищата преди това, а ние всъщност бяхме поканени", разказа Даниел Петров от русенския отбор. Съученикът му Теодор Недев сподели, че му е интересна тази част от подготовката, когато трябва да работят в екип и да синхронизират как да си помагат един на друг. „Всеки в отбора може да изпъкне с това, в което е най-добър", каза още Теодор. „Като разбрах, че сме избрани да се състезаваме в Хонконг, първо погледнах къде е на картата, а иначе участието на такова международно състезание е много важно за нас", допълни Максим.
Фондация "По Льонг Кук" ежегодно - от 1997 г. насам, организира международно състезание по математика за ученици до 14 години, което е еквивалент на международната олимпиада по математика за ученици до 20 години и е най-престижният в света математически форум в тази възрастова категория. Фонд „Математика на бъдещето" към училищното настоятелство за втора поредна година дава финансово рамо на шестокласниците от математическата гимназия в Русе, които участват в състезанието в Хонконг.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.