• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Първият социален дом за възрастни свещеници у нас не може да заработи заради скъпия ток

Първият социален дом за възрастни свещеници у нас не може да заработи заради скъпия ток

/КРОСС/ Първият социален дом за възрастни свещеници и социално слаби хора, който трябваше да отвори врати в Бачковския манастир, все още пустее. Причината - светата обител не може да поеме разходите за електроенергия.

Ако домът заработи, сметките ще се увеличат от два до три пъти, пресмятат от манастира. Последната сметка за ток, която са платили в Бачковския манастир е 12 000 лева.

"Ако този дом започне да работи, сметката ще бъде двойно или два пъти и половина повече, което ние не можем да осигурим като средства", казва епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.

Сградата на социалният дом, която е в непосредствена близост до светата обител, е възстановена със средства, осигурени както от държавата, така от дарители.

"Дом, който се изгради с дарителството на много хора, дом, който е напълно готов за своята дейност и хора чакат да бъдат настанени в него, но абсурдната ситуация с цената на електричеството, която плащат църковните обекти ни затруднява и се задържаме да отворим това така необходимо място, единствено у нас. Цената, която плащаме за електроенергия, е равна с цената, която плащат бизнеса", посочва епископ Сионий.

Желаещите да намерят подслон в социалния дом към този момент са 15.

"Постоянно се обаждат и питат и други хора...и нашият отговор е един и същ - нямаме средства за плащане на скъпата електроенергия, а искаме държавата да направи необходимото, да минат всички храмове, всички манастири на битова електроенергия", допълва той.

Домът разполага с 18 стаи.

"Във всяка стая могат по двама човека да бъдат настанени. Има самостоятелна баня, тоалетна, както и общи пространства за телевизия, за занимания на възрастните хора, и разбира се, медицински кабинет за обслужване на техните нужди", обяснява епископ Сионий.

Надеждите са да се намери решение на проблема и домът следващата година да отвори врати.

"Дай Боже, да стане това нещо, да се погрижим за хората в нужда и да покажем, че в България е останала човечност", надява се игуменът на Бачковския манастир.

БНТ, новини

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Драганчо

Като Бачковският манастир не може,Светият Синод да им помогне.

27.12.2022 18:04:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.