• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Учени откриха генен вариант, който предпазва от тежък коронавирус

Учени откриха генен вариант, който предпазва от тежък коронавирус

/КРОСС/ Учени идентифицираха характерен генен вид, който защищава от тежка зараза с Ковид-19, заяви електронното издание " Юрикалърт ", представено от Българска телеграфна агенция.

Международното мета-проучване е ръководено от откриватели от института "Каролинска" в Швеция. Изследователите съумяват да посочат генния вид, като учат хора с друго родословие. Според тях това демонстрира какъв брой е значимо провеждането на клинични изпитвания, включващи участници с друг генезис. Предишни изследвания на хора с европейски корени откриха, че при тези, носещи избран ДНК сегмент, има 20 % по-нисък риск от тежко преболедуване на новия ковид.

Този сегмент е завещан от неандерталците при към половината от всички хора отвън Африка. За да разпознава този характерен генен вид, научният екип от института "Каролинска" търси хора, носещи единствено елементи от ДНК сегмента. Тъй като наследството на неандерталците е зародило след античната миграция от Африка, учените виждат капацитет да се съсредоточат върху хора с африкански корени, които не са свързани с неандерталците, и затова са с по-голямата част от този ДНК сегмент.

В изследването са взели участие общо 2 787 приети в болница с Ковид-19 пациенти от африкански генезис, като са оценени и данни за други 130 997 души в контролна група.

Осемдесет процента от доброволците с африкански генезис са имали този предпазен генен вид. Резултатът е съпоставен с предходното проучване на хора с европейско родословие. Според откривателите разновидността на защитния ген (rs10774671-G) дефинира дължината на протеина, кодиран от гена OAS1. Други изследвания демонстрират, че по-дългият вид на протеина е по-ефективен против SARS-CoV-2 - вирусът, причиняващ Ковид-19. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.