• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Без антракт в театъра, без компютри в библиотеката

Без антракт в театъра, без компютри в библиотеката
Указания на Министерство на културата за поведението на служителите в институциите и публиката след карантината

/КРОСС/ Правила за посещение и работа на културните институции публикува Министерството на културата. Указанията и препоръките се отнасят до всички културни и обществени институти, които отварят след края на карантината – концертни зали, театри, киносалони, читалища и библиотеки, и са съобразени с тяхната специфика.

Някои от мерките вече са известни – 50% заетост на местата при открити пространства и 30% – на закрити, еднопосочно движение на посетителите, задължително носене на маски или шалове, дистанция от 1,5 м и дезинфекция при влизане, като ще бъдат поставени не само дезинфектанти за ръце, но и изтривалки за обувки, напоени с препарат.

Всички спектакли в театъра вече ще се играят без антракт. При циркови представления няма да бъдат поставяни страничните стени на шапитото, за да се осигури циркулация на въздуха.

В киносалоните служителите трябва да почистват седалките с дезинфектант преди всяка прожекция. Зрителите ще влизат по един на дистанция от 1,5 м.

В указанията за библиотеките и читалищата се препоръчва да се ограничи достъпът на потребители до всички части на библиотеката. Трябва да се обособят отделни места за заемане и връщане на литература. Всяка библиотека или читалище сами ще определят какъв е максималният брой посетители, които могат да присъстват едновременно в едно помещение за обслужване при дистанция от 1,5 м.

Читалните зали и залите за свободен достъп могат да бъдат отворени при заетост на местата до 30% от общия им капацитет.

Няма да се предоставят компютри за ползване от читатели, а климатиците ще бъдат изключени – според указанията, само в зоните за посещения. Когато книгите бъдат върнати, следва да се държат под карантина в продължение на 72 часа (периодът е предложен от Световната здравна организация), след което книгите могат да се подреждат отново на стелажите. Дезинфекция на ръцете е задължителна не само на входа, но и при връщане и заемане на литература.

Предстои да се инструктира библиотечният персонал как да процедира с потребителите, които не желаят да спазват правилата.

Министерството на културата препоръчва заявяването на желаната за заемане литература да става чрез електронните каталози на библиотеките, чрез предварителна заявка и поръчка по утвърден ред. По този начин когато читателят отиде в библиотеката, книгите, които иска да заеме, ще бъдат приготвени съгласно неговата предварителна заявка, с което ще се избегне събирането на хора и опашки пред библиотеката.

Институциите, които изпълняват дейности в областта на културното наследство – читалища и музеи, трябва да разработят план с поетапен график за осигуряване на достъп до експозициите и обектите и указания с конкретни мерки. Те трябва да публикуват изискванията си в официалния си сайт.

Министерството на културата препоръчва и провеждане на предварително обучение на служителите за ефективна и безопасна работа (служителите трябва да получат указания как да реагират при необичайни ситуации – напр. при неспазване от посетителите на правилата за безопасност). Посетителите в музеите трябва да бъдат ограничавани да не докосват предметите в магазините за сувенири или брошури на музея.

Препоръчва се масово въвеждане на безкасови системи за продажба на билети и сувенири, институциите трябва да въведат поощрения за плащане с безконтактна банкова карта.

Времето за пребиваване в музеите трябва да се ограничи и да се въведе еднопосочно преминаване през залите, като се намали нежеланият досег с предмети, включително врати. Трябва да се осигурят и безконтактни кошчета за отпадъци. Една от препоръките предвижда въвеждане на часове за определени групи потенциално уязвими посетители – възрастни хора, хора с увреждания или семейства с деца. Санитарните помещения трябва да бъдат снабдени с информационни табели.

За създаване на климатична среда, свързана с опазването на културните ценности, е допустимо използването на климатични системи. Когато е възможно, трябва да се прави проветряване в помещенията и при необходимост да се включват климатичните системи през нощта, когато в помещенията няма хора. При възможност да се използват вентилационни системи, които използват въздух отвън.

Продължава забраната за изнасяне на екскурзоводски беседи за групови посещения, образователните програми и инициативи с участието на деца и ученици.

Читалищата, в които се провеждат извънкласни занимания, трябва да изискват от родителите да уведомят председателя, секретаря на читалището или ръководителя на извънкласна форма за участието на децата им в извънкласни занимания, както и да декларират обстоятелството, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и нямат признаци на болест през последните 14 дни.

В декларацията родителите посочват, че са запознати и солидарно отговорни за спазването на правилата на работа в читалището и в съответната група за извънкласни занимания.

Подробни са указанията на Министерство на културата и за опазване на здравето на служителите в културните институции.

Те са идентични за всички и включват недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, кашлица, хрема и други), инструктаж на персонала за правилна хигиена, осигуряване на сапун и вода и дезинфектант, създаване на организация, която осигурява физическа дистанция между лицата от минимум 1,5 м.

При непосредствено обслужване на потребители, изискващо разстояние по-малко от 1,5 м, е задължително използването на защитна маска за лице или предпазен шлем.

По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице или предпазен шлем, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ почистване или дезинфекция.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.