• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Екатерина Захариева: Приберете се днес, защото след два дни може да няма как да ви върнем вкъщи

Екатерина Захариева: Приберете се днес, защото след два дни може да няма как да ви върнем вкъщи

/КРОСС/ - „Тази сутрин" продължава с интервю заедно с Екатерина Захариева, министър на външните работи. Добро утро.
- Добро утро.

- Колко българи все още са в чужбина и очакват да се приберат у нас?
- Постоянно се променя цифрата. 766 е финалното обобщение, което имах от петък, от които около 70 туристи. Само че те вече намаляха, защото успяхме междувременно от петък, събота и неделя да приключи успешно прибирането на част от тях. В същото време първоначалната информация от Министерство на туризма, която имахме за организираните туристически групи, бяха около 400 човека - всъщност повечето организирани групи почти се прибраха, с изключение, все още имаме проблем в Чили. Обаче се появяват все повече и повече индивидуално пътуващи туристи. Има и българи, които живеят някъде постоянно и които също изявяват желание да се приберат, какъвто е случая в Испания например...

- Колко човека искат да се приберат от Испания например?
- ...много българи, които успяха да се приберат сами с коли, автобуси. Знаете, че по данни, над 110 хиляди човека, на Гранична полиция, са се прибрали в България. Те сигурно са повече, това са данни от миналата седмица. Спомняте си 30-40 километровите опашки между Унгария и Австрия. Преди около десетина дни тогава имахме няколко разговора с унгарските и с румънските колеги, също така премиерът говори с Орбан. Вече, Слава Богу, имаме установен времеви диапазон постоянен, който се случва всяка вечер между 9 вечерта и 5 сутринта. Така че много хора се прибраха. Също така имаме и още хора, които трябва да се приберат.

- Добре, това с какъв ресурс се случва? С ресурса на държавата като помощ, която да се осъществи?
- Чисто финансова помощ все още не е оказвала държавата, но държавата прави немалко. Сами разбирате, че когато не повече от 20 процента от редовните самолетни линии се случват и те се случват, от повече от десет дена е такова положението, не е от едни два дни, цяло чудо е да успеем да намерим билет. Също така има организирани чартъри, които са също платени, но просто се изпращат националните превозвачи, които са държавни, от други държави. Също така с няколко такива национални превозвача успяхме да приберем хора от Мароко, два пъти всъщност от Мароко, с различни национални превозвачи. Те си заплатиха билетите на тези превозвачи. Също така цяло чудо е да намерим изобщо дори, когато има редовна линия, сами разбирате, че листата на чакащите е огромна. Помагали сме, случвало се е да помагаме, ако хората нямат пари в момента, ние плащаме билета. Такъв беше случая в Аржентина, след което те възстановяват парите. Така че сме в постоянна връзка и с много колеги от ЕС - там, където имаме информация, където ще се организира такъв полет за прибиране на хора, включваме българите в тези списъци. От Бали скоро успяхме, всъщност събота и неделя, да приберем хора. Успяхме от Индия, благодаря тук на авиокомпанията, която предостави самолетите си, които ги прибираше - това беше безплатен полет за гражданите.

- Каква част от тези хора са тръгнали, след като беше обявено извънредното положение?
- Аз мисля, че немалка част от туристите за съжаление. Може би са предпочели да не изгубят парите за екскурзиите си, но това им създаде и дискомфорт и съм сигурна, че не са прекарали кой знае колко добри екскурзии. Разбира се, създава и води до големи усилия и на нас. Призива ни да не пътуват съвсем не е от две седмици, той е от много по-отдавна, тоест да се използват наистина само, да се пътува само в неотложен случай. Дефакто целия свят е в карантина. Вие виждате какво се случва, редица държави затварят въздушните си пространства. Имаше трудности в Чили, един такъв случай - всъщност няма разрешение за кацане все още на нито един европейски самолет. Надявам се съвсем скоро да има. Така че каквото и да прави държавата, тогава когато е затворено въздушното пространство, спрени са всички самолети. Русия спря например всички самолети, каза само, че ще разрешават кацането само на чартъри, които прибират руски граждани, които се намират в чужбина и искат да се приберат, туристи или така нататък. Мароко също затвори въздушното си пространство. Чух се с мароканския колега, Слава Богу, все пак разрешиха, бързо успяха да разрешат на няколко европейски превозвачи да кацнат, за да се приберат туристите. В Мароко първо си мислехме, че са 29 човека, оказаха се над 50 индивидуално пътуващи. Слава Богу, успяхме всичките да ги приберем в рамките на няколко дни.

- Всички от Мароко са прибрани, така да разбираме, или поне така подозираме?
- Поне тези, които са се заявили, защото в крайна сметка всеки се обажда и търси.

- Всеки ден ли се заявяват и заявяват нови и нови хора?
- Ние имаме указания постоянни към всичките ни задгранични мисии ежедневно да актуализират информацията към София, за да сме готови ние със списъците и да знаем тогава, когато се готви някакъв полет откъдето и да било, ние да заявяваме българи, които са там. Съответно знаете, че ние успяхме от Индия да приберем и няколко, 39 български граждани, румънци и унгарци също. Има там готовност и втори самолет да прибере и други нации.

- Къде е най-компактната група българи, която трябва да се прибере или поне българи, които искат да се приберат в родината?
- Различни са. Ако говорим за туристи - туристите в Чили са може би в момента една от компактните групи.

- Но там са организирани с туроператори и са заминали за Чили?
- Не мога да знам дали с един туроператор или с няколко, но там са 12 човека. Също така от Бали прибрахме скоро 30, по-скоро са били индивидуални, но са заявили, че искат да се прибират. В Дубай също постоянно там има или през Дубай се прибират все още хора. Компактна група има, но това не са туристи, това са хора, които живеят там и са решили, че в България ще се чувстват по-добре. В Испания са над 180 човека са се заявили. Така че...

- Очакваме прибиране и от там. Говорихме за това, че много хора са решили сега индивидуално да пътуват или най-вероятно и сега са тръгнали. Какво бихте ги призовали, ако утре имат билет за Бали например. Могат да заминат?
- Да загубят парите и да си останат вкъщи, защото не се знае дали ще можем да ги приберем. Аз ги призовавам това от много време. Мисля, че живота и здравето са по-важни от една екскурзия. Поне аз така си мисля, надявам се и по-голяма част от хората да го мислят това нещо. Защото, вижте имахме, не искам да споменавам, но имахме доста странни ситуации. Хората наистина в министерството и в мисиите, първо не навсякъде имаме мисии, това трябва да се знае, има държави, в които нямаме мисии. Ние работим чрез, в смисъл посланика, който е акредитиран или чрез София, за да успеем да им намерим билети и как да ги приберем. Второ, мисля, че тогава и това ги призовавам, с много трудности, с хиляди трудности, ако успеем да намерим вариант за прибиране, да не чуваме неща от типа на - „ама почивката ми приключва след два дни". Просто изберете варианта, който сме ви предложили, качете се на самолета и се приберете, защото след два дни може да няма как да ви приберем.

- И да трябва да се увеличи ваканцията ви, само че в негативен план доста по-дълго време.
- Точно така.

- Нека отново да кажем, тъй като на вас това ви струва голям ресурс, за да организирате всичко - финансовия ресурс се поема от хората, поели сте на някои пътници билети, които те ще възстановят като пари?
- Временно, имахме няколко такива случая. Дала съм указания, там където наистина няма как да си платят билетите, а пък трябва да ги приберем хората, разбира се, няма да ги оставим. Ние плащаме билетите, но те в рамките на седем дена срещу записна заповед се задължава да ги върнат. Сами разбирате, че това не са социално слаби хора - това са хора, които са на екскурзия. Да, в този момент конкретен може да няма веднага откъде да платят тези пари, но след което трябва да се приберат. Но не е честно и към хората, които плащат данъци, искам да кажа. В крайна сметка нашия бюджет, това са парите от данъците на хората, за да прибираме хора, които не са се вслушали в призивите, или пък няма значение, дори да са се вслушали и просто са се оказали там. Това са огромни обаче усилия, голям човешки...

- Трябва да ги приберем, но не за сметка на данъците на данъкоплатците.
- Да, особено когато става въпрос за туристи.

- Има ли групи от хора, които са заминали да работят в чужбина...
- Вижте, винаги, спомняте си колко пъти и премиерът е изпращал правителствения самолет да прибира хора. Само че в случая става въпрос за хора из целия свят и тук става въпрос за туризъм. Не е редно от парите на данъците да се прибират тези хора. Тогава когато става въпрос за някакъв извънреден хуманитарен случай, винаги правителството е откликвало. Имате редица такива случаи само в последните няколко месеца.

- И тогава никой няма нищо против.
- Тогава сме пращали и тогава никой няма нищо против, разбира се.

- Много хора заминават да работят в чужбина, има ли организирани хора, които са заминали за Испания, Франция например да работят, но там са им прекратени трудовите взаимоотношения?
- Имаме такива случаи. Предполагам, че случая с хората в Испания, знаете, че в Тирол има група, те са разпръснати в различни населени места там, но Тирол е под карантина. Поради прекратяване на зимния сезон, затворен е ски курорта и предполагам, че има хора, които са останали от работа. Там също работим постоянно и се опитваме да ги приберем- все пак те са под карантина, подчертавам, карантината означава неместене, тоест това е смисъла на карантината. Очевидно мястото е с голяма концентрация на заразени, затваря се, карантинира се в определен период от време, за да не се разпространява тази зараза. Призовавам ги да бъдат търпеливи, правим всичко възможно да ги приберем.

- Ако полетът от Чили например е през Испания или през някоя друга европейска страна.
- Новото, щабът го обяви преди няколко дни, обсъждахме го тогава и с генерала, проф. Мутафчийски, всички хора, които се прибират в България, е бъдат поставени под карантина. Така че откъдето и да се прибират, ще бъдат под карантина.

- Добре, те ще бъдат под карантина в България, но ако случайно кацнат в Испания, може ли да останат в Испания под карантина или не? Няма как те да си останат там докато изчакат друг полет?
- Имаме хора, прибирани от различни места, но прибирайки се в България те са под карантина, това трябва да знаят. През Франкфурт прибираме хора постоянно, защото това е едно от малкото отворени летища, през което имаме транзитни полети.

- Казвате, нямаме мисии навсякъде...
- Ето сега, днес всъщност през Франкфурт ще кацне една група, която беше блокирана, един от круизните кораби в Тихия океан. Откъдето и да кацат, ще бъдат карантинирани. Това трябва да го знаят.

- Мисля, че това са наясно вече повечето хора.
- Ами надявам се наистина, това трябва да го знаят.

- Но тъй като казахте, че нямаме мисии навсякъде и се опитваме да помогнем на нашите сънародници, но ако някой живее във Великобритания или Испания, иска да поднови документите си - работят ли навсякъде консулските отдели?
- Консулските служби работят навсякъде само със спешни случаи. Особено в държавите, които споменахте, държавите, които са на пътя, така да се каже към България, нашите целите мисии, не само консулските служители, понякога са постоянно на границите. Тоест са постоянно в движение, така че да осигурят безпроблемното пътуване. Постоянно са във връзка с техните власти или в търсене на превозвачи. С цел ограничаване наистина, както и в София се ограничихме, знаете, че дефакто работим на режими, част от тях от вкъщи, част от тях в работата.

- А вече има и глоби за разходка.
- Същата е идеята и в мисиите. Представете си една малка мисия, някои от мисиите са от 4-5 човека. Ако един има със съмнения, ние трябва да затворим цялата мисия, да карантинираме. Идеята е точно да се ротират, така че да нямаме затворена мисия. Също така трябва да се грижим и за здравето на нашите служители. Работят службите само за спешни случаи. Имаме указания към посланиците и към ръководителите на консулски служби да са гъвкави. Разбира се, ако сте си загубили паспорта, обаждате се, никой няма да ви откаже обслужване, а трябва да се приберете в България. Искам да кажа нещо много важно във връзка с паспортите. Знаете, че тази година изтичат доста, поради цикличността на личните документи...

- Особено юни, юли, август доколкото разбрах.
- Изпратили сме ноти, изпратили сме искане до всичките държави с молба, дори да имат изтекли документи, да имат предвид, навсякъде имаме пандемия, дефакто имаме кризисна ситуация в целия свят. За хората, които искат да се приберат в България, дори да са с изтекли документи, да могат да се приберат. Разбира се, това зависи от държавата, като ние обещаваме реципрочност - те ако имат такива случаи в България с документи изтекли, ние също да ги пуснем да се приберат. Това е нещо подобно на мярката, която взехме в България, че се удължава срока на лични документи, за да няма струпване пред МВР.

- Да, въпроса е в другите държави, където са наши българи, да имат проблеми, ако са им изтекли документите. Да, за България те важат, но ще бъдат ли уведомявани другите държави, че имаме удължен срок за паспорти?
- Ние това направихме. Имаме от миналата седмица указание-нота до всичките мисии.

- Добре, опашката от камиони, която беше 40 километра и искаше да влезе в Турция, вече намаля, стопи се. Имате ли информация колко камиона чакат тази сутрин и по какъв начин успяхте, заедно с турската държава да обсъдите този проблем, за да може и пък изведнъж да се стопи опашката от тирове?
- Нямам точно в момента. Мисля, че МВР и Гранична полиция по-актуална информация могат да дадат.

- Но сте водили разговори с турския външен министър?
- Да, аз водих разговор с турския външен министър, министърът на транспорта Росен Желязков и на икономиката водиха разговор с министъра на търговията, който там отговаря всъщност за международния трафик. А всъщност струпването дойде поради няколко причини. Първата е, разбира се, по-големия контрол на самите граници, но втората по-голяма причина е включването от, Турция направи списък и постоянно го променяше, ние също променяме. Знаете, в началото имаше карантина от хикс държави, около 15 или 20, сега имаме от всички, които се прибират. Само че включи Турция в този списък 68 държави, много голяма част от европейските държави, включително и тези, които са на пътя дефакто на трафика - Австрия, Унгария, Словения, да посочиш е достатъчно, хората ще ме разберат. Тоест ако идва от там, дори да си шофьор на камион, това важеше дори за товарния трафик, трябва да бъде в карантина 14 дневна в сигурна държава. България е една от тези държави, все още е в списъка на Турция, така че това доведе до това струпване. Говорихме, премиерът също е във връзка с екипа на Ердоган, на президента Ердоган. Днес ако се не лъжа също ще бъдат на границата, за да видят, точно затова се направи и този буферен паркинг така да се каже. Така че предложихме и конкретни мерки, с повече колони как да се задвижи по-бързо опашката и да не се чака толкова дълго. Вариантите са два - карантина 14-дневна в България, смяна на българските превозвачи, на шофьорите някой ако идва от Германия, Германия е също в списъка, Австрия и Унгария, да не изброявам, те са много - смяна на шофьора с шофьор, който е бил 14 дена в България и той се счита, че е бил карантиниран.

- Много хора се притесняват за здравето си, съвсем основателно, но много хора са притеснени и за работните си места, за това как ще си платят сметката за ток, ако останат без работа. Смятате ли, че мерките, които до този момент предприе държавата, в случая вие като управляващи, са достатъчно надеждни, така че да се запази бизнеса, да няма фалити, да няма голяма безработица, която да последва от коронавируса?
- Две ще са големите последици, които ще бъдат от пандемията, минимум две ще бъдат, нека така да кажем, защото може би ще са и много повече. Едната е, разбира се, здравето на хората и това е първа задача и втората е световната икономика. Нашата икономика е изключително експортно ориентирана, тя е много свързана с европейската, но и не само с европейската, но най-вече с европейската икономика. И част от големия, големите усилия, които полага цялото правителство и по-скоро компетентните министри, за да осигурим безпроблемен транзит и товарен трафик, е свързано също и с икономиката. Това са първите мерки, както няколко пъти казахме. Със сигурност, когато се овладее, както каза и финансовия министър и другите икономически министри казаха, когато се овладее първата част, която е основно за живота и здравето на хората, ще се мисли и за по-сериозни икономически мерки. Но България не дава малко пари и българското правителство не е осигурило по-малко пари сравнено с GDP-то. Първата, най-важната задача е да се опитаме да запазим повече работни места. Говорихме преди малко за хора, които се прибират в България, част от тях са загубили работните си места там и се прибират тук. Втората е, разбира се, да подсигурим и лекарите, сестрите, изобщо медицинския персонал, който и 24/7 там и наистина рискува живота и здравето си. Също така осигуряване на 700 милиона за ББР, така че, за тези фирми и бизнеси, които имат кредити.

- Да бъдат като гарант.
- Осигуряване на безлихвени кредити за свободните професии. Немалко мерки взима българското правителство, пак казвам, това е първия етап.

- Това е първия пакет от мерки най-вероятно, актуализация на бюджета и вероятно още...
- Най-вероятно за съжаление. Дано да се случи чудо и целия блокаж да бъде по-кратко време, така че да може да се възстанови и по-бързо световната икономика и българската също.

- Благодарим за това участие на Екатерина Захариева, министър на външните работи.

Интервю за БТВ, "Тази сутрин" 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.