• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Доц. Чорбанов: Българската ваксина е готова, чака разрешение за експерименти

Доц. Чорбанов: Българската ваксина е готова, чака разрешение за експерименти

/КРОСС/ Никога досега не е имало такава масова имунизация в световен план. При всяка имунизация има странични реакции. Това каза за bTV доц. Андрей Чорбанов, имунолог от БАН.

"Норвежкото правителство не намира връзка между имунизацията и смъртта на възрастните хора. Те имат доста по-висока средна възраст от нас. При възрастните хора имунната система не реагира правилно, това е нормално. Затова в третия свят няма възрастни хора, няма как да оцелеят при естествени условия", каза още той.

"Няма жив човек, който може да каже колко ще е имунитета от ваксината. Различните ваксини провокират различен имунитет. Срещу Хепатит Б ваксината е 5 години и трябва реимунизация. При тази нова ваксина никой не може да го каже. Надяваме се, че ще бъде поне година. При 3 до 5% от хората имунната система така работи, че те не реагират нито на ваксина, нито на прекарване на вируса. Често тестът за антитела не значи нищо, може да не са достатъчно", добави доц. Чорбанов.

"Ограничаването на контакта на улицата не означава нищо. Най-дисциплинираните държави удрят всички рекорди по заболяваемост. Заразяването не става в градския транспорт, навън или в кафенето - става в семеен кръг. В Африкански страни като Египет, Тунис никой не спазва никакви мерки и няма болни хора, може би има, но ако болниците бяха пълни с хора, щяхме да знаем", добави той.

"Вирусът е фактор на еволюцията, той не е част от живата природа. Той става по-прилепчив, по-адаптиран и по-малко смъртоносен", каза още имунологът.

"В момента очакваме разрешение от съответната агенция, която да ни разреши експериментите с животни на българската ваксина. Когато получим разрешението, веднага започваме. Движим се по графика, определен в проекта.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Сега ще разберем какво означава да си в ЕС...Ще получим разрешение на най....................

20.01.2021 18:32:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.