• 29 Септ 2022 |
 •  USD / BGN 2.0448
 •  GBP / BGN 2.1667
 •  CHF / BGN 2.0725
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 11°C

МЗ започва проучване колко хора са се срещали с коронавируса

МЗ започва проучване колко хора са се срещали с коронавируса

/КРОСС/ Започнала е процедура за събиране на информация по установяване на броя хора, срещали се с коронавируса. Това обяви на брифинг в здравното министерство д-р Стойчо Кацаров.

Той представи презентация на лаборатория "Цибалаб", която е направила собствено проучване за установяване с възможно най-голяма точност колко хора са се срещали с коронавируса досега.

"Това послужи за стартиране на процедура, която да ни позволи да съберем абсолютно цялата информация, която е налична в здравната мрежа по отношение на хората, които са се срещали с вируса", каза в началото на брифинга министърът.

В петък министър Кацаров е имал видеоконферентна връзка с всички софтуерни компании, които пишат медицински софтуери. С тях са постигнали такава договореност:

"Ще изградим технически място при нас, където да се събере информацията за всички ваксинирани хора, всички, които са лежали в болница, информацията за всички, които са тествани, и ще бъде извлечена цялата налична информация за тестването на антитела от 1 март миналата година досега", обясни министър Кацаров.

Тази информация ще бъде сортирана по ЕГН, по области и по общини. На практика, събирайки тези данни, ще се получи най-малкият брой хора, които са се срещали до този момент с вируса.

Министърът обясни защо е избран такъв подход, а не чрез изследване за антитела на населението.

"Когато вие се срещнете с вируса, вие образувате антитела, но те след известно време намаляват и могат напълно да изчезнат. Това не значи, че нямате имунитет и не значи, че не сте се срещали с вируса", допълни Кацаров.

Ако се направи изследване за антитела, ще се установят само тези, които скоро са се срещали с вируса, но онези, които са се срещали с вируса преди месеци, няма да се установят.

Новият метод ще бъде едноактен процес на събиране, но тази база данни ще продължи да се пълни от тук нататък. Очаква се цялата информация да се добие в рамките на не повече от месец. Цената за това е от порядъка на 10-15 000 лв.

Д-р Недялко Калъчев от лаборатория "Цибалаб" представи изводите, които е направил. Той обясни, че това проучване не е национално представително.

"Проби се получаваха от най-различни населени места. Помъчихме се да нормализираме броя проби според евентуално справката за населението, но невинаги това беше възможно. За прицел сме избрали N-антителата. Логиката беше да видим какво е било присъствието на вируса, но да не припокриваме антителата, които се образуват от ваксината с тези на болен или несимптоматичен", каза д-р Калъчев.

Пробите са събирани от 38 населени места. Те са обработени в София, Пловдив, Бургас, Варна, Силистра, Велико Търново и Видин. Изследването е извършено в доболнични лаборатории чрез самофинансиране и доброволен труд.

В София - град са направени 500 проби, като изводът е, че горе-долу една трета от населението е било в досег с вируса. Област Пазарджик е с най-високия процент - от 52 проби 32 са били положителни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.