• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Д-р Арман Постаджиян: Колкото по-болен е човек, толкова по-податлив е той на резките промени във времето

Д-р Арман Постаджиян: Колкото по-болен е човек, толкова по-податлив е той на резките промени във времето

/КРОСС/ Хората бързо се адаптират към температурните амплитуди. Това каза в BTV „Тази сутрин" кардиологът д-р Арман Постаджиян, началник на Клиниката по кардиология в университетска болница „Св. Анна". Със сигурност рязкото понижаване на температурите влияе върху нашето здраве и това не е нещо неочаквано. Това, което не беше нормално, е да имаме 35 градуса през април. Иначе, температурите в момента са такива, каквото би следвало да са през този месец, каза той.

Кардиологът обаче призна все пак, че температурната амплитуда тази седмица не е била нормална, но добрата новина е, че хората бързо се адаптират. Като цяло студът има своите неблагоприятни последствия върху човешкия организъм - наблюдава се покачване на кръвното налягане, но той влияе и върху други системи, поясни той.

Д-р Арман Постаджиян говори за сезоните и тяхното влияние върху хроничните заболявания. Тези опасни явления, които се случват напоследък, са по-интересни от медицинска гледна точка. Те ни налагат сравнително бърза адаптация, посочи той.

Според него всеки човек усеща тези температурни амплитуди, но колкото по-здрав е той, толкова по-малки са проблемите. Респективно - колкото по-болен е човек, толкова по-податлив е той на резките промени във времето, каза той.

Една голяма част от хората са добре запознати със състоянието си и със симптомите, които се появяват при тях. Те знаят как да ги менажират. Но проблеми има предимно през лятото, когато стойностите на кръвното падат и хората спират да си пият лекарствата. А това е сериозна грешка, обясни още той.

BTV провери как се чувстват хората, които работят на открито. Продавачите на Женския пазар в столицата работят в петък при температура под 5 градуса, но само няколко дни по-рано там термометрите показваха почти 30 градуса.

Не ни влияе добре. Повечето колеги, а и купувачите се оплакват от главоболие, кръвното им играе. От 30 на 5 градуса - то ни се отразява, обясни Иван Атанасов, един от продавачите на пазара.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.