• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Проф. Кантарджиев: "Затваряне няма да има"

Проф. Кантарджиев: "Затваряне няма да има"

/КРОСС/ Затваряне няма да има, но трябва да пазим старческите домове и болниците да не се превърнат в развъдници на COVID-19. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев пред БТВ.

„Наистина регистрирахме много високи стойности тази седмица. Те се дължат на неща, които могат и които не могат да се предотвратят. Можеше хората да си носят маските на закрито и ако не се събираха много хора на едно място, можеше да имаме по-малко случаи. Нещата, които не могат да се предотвратят, са свързани с ликвидирането на COVID-19. С мерките може само да ограничаваме заразата, но не и да я ликвидираме. Мерките само намаляват случаите и намаляват тежкото протичане", посочи той.

„Например в Чехия и Полша учебната година започна на 1 септември и в последната седмица имат 10 пъти повече нови случаи на ден отколкото през септември месец. Всеки вторник на сайта на Националния център се дават праговете по области - в кои области колко случаи има. Там се посочва при какви стойности трябва да се вземат определени мерки. Те са по цветове - в зелено са областите, където има до 25 случая на 100 000, в жълто са местата, където трябва да се вземат някакви мерки все пак, в оранжево са по-засегнатите области. Още в червено нямаме, но ако хората осмислят положението. Всички подозираме някакви конспирации, но такова нещо няма. На всеки 10 години очакваме някой вирус или бактерия при животните да премине при хората. Това са обикновено микробите, които причиняват най-тежките инфекции.

Когато някой микроб мине от животни към хора, обикновено е много опасен, защото не е адаптиран за човешкия организъм. Коронавирусът е характерен за прилепите, които имат един белтък, който ги защитава. Затова той не ги убива, но тръгне ли по хората, той започва да прави проблеми. Не бива да се плашат хората, но около 5 пъти по-тежко се прекарва от грипа", заяви Кантарджиев. „Какво трябва да се направи - всеки областен щаб по тези данни на Националния център трябва да вземе дадени мерки според специфичността и броя на заболелите в областта. Затваряне няма да има, но трябва да се пазят възрастните хора, хората с хронични болести и тези с имунодефицит. Няма да затваряме нищо", добави той. „Мерките зависят от всеки областен щаб. Министърът казва от 8 до 10 възрастни хора дали трябва да ходят или да не ходят по заведения например. Ние даваме съветите на базата на анализ по области. По предложение на главния здравен инспектор министърът издава заповед дали да се прави нещо в национален мащаб. Засега виждам нагласа на министъра да се действа по области. В момента трябва да пазим старческите домове и болниците да не се превърнат в развъдници. Нямаше нищо страшно с училищата, засега там проблем няма", допълни професорътр.

"Трябва широко да се използват бързите антигенни тестове, защото те доказват болест в човек, който вече може да заразява. Много правилно е решението личните лекари да издават направления за тестове за коронавирус. Личните лекари особено специалистите в извънболничната помощ - пулмолозите, инфекционистите и личните лекари, могат да издават направления за PCR.

Най-важното, което може да спаси системата и да имаме сравнително точна диагноза и обхващане на хората, са бързите тестове, които общопрактикуващият лекар може да използва, както и да се използват в училищата", посочи професорът. „Министърът каза, че Лекарският съюз трябва да даде правилата за работата на личните лекари - как да се обхващат хората и как да се взима материалът за тестовете.

Трябва човекът, който ще се тества, да отговаря на определени критерии и да се разбере дали е бил в контакт с хора. Критериите са температурата и общото състояние, но за тези неща трябва да ги даде лекарската гилдия. Трябва широко да се използват бързите антигенни тестове, защото те доказват болест в човек, който вече може да заразява.

Те не са така сигурни като PCR теста, но са един сигурен критерий, а струват 20 лв.", каза още Кантарджиев. По темата за театрите и посещенията на хората в културни институции в условията на пандемията, Кантарджиев посочи: „Театър без публика е нищо. Хора трябва да има, но с маски. Вентилацията е много важна. Трябва да влиза въздух отвън. Маските и дистанцията могат да намаляват и контролират епидемията. Всички са за маските, с изключение на тези, които не разбират. Трябва самосъзнание да пазим себе си, семействата си и хората около нас".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.