• 17 Яну 2021 |
 •  USD / BGN 1.6133
 •  GBP / BGN 2.1976
 •  CHF / BGN 1.8160
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -5°C

Епидемиологът д-р Петър Марков: Няма доказателства, че коронавирусът е станал по-заразен

Епидемиологът д-р Петър Марков: Няма доказателства, че коронавирусът е станал по-заразен

Маските са от най-ефективните и лесни за изпълнение мерки

/КРОСС/ „Ако погледнем графиката на нарастване на потвърдените случаи в България, виждаме, че те се увеличават много бързо и мерките са нужни, но има две неща, които никой не обясни на хората досега – защо е важно да се спазват тези мерки и защо вирусът е опасен?“ това коментира в „12+3“ д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина във връзка с това, че от утре маските и на открито стават задължителни.

До този момент в Българи не се обясни на хората как трябва да се пазят, не се убеждават хората, че от изключителна важност това да пазят себе си и околните. Защото хората не са роботи, на които да им се вкара дискета и да им се каже какво да правят.

Много по-лесно е да се спазват мерките, когато хората разбират важността им и тогава е по-лесно да се въвеждат мерки без санкции и принуда" - изтъкна епидемиологът.

"Другата мярка, която досега не се е ползвала в България, това е прилагането на мерките, които са въведени – тоест да се контролира спазването на съществуващите досега мерки.

И когато това не се прави, хората започват да се питат защо се въвеждат нови мерки? Всеки вижда как на много места мерките не се спазват и никой не глобява за това" - даде пример д-р Марков. 

За маските на открито д-р Марков посочи, че тази мярка е въведена в много държави, защото предпазва от предаване на вируса, но ако носенето на маските на закрито не се прилага, където всъщност вирусът се предава най-много, се губи смисълът от въвеждане на маски на открито.

По думите му намаляването на карантината на 10 дни след излекуване също не е новост само за България – това се основава на факта, че периодът на заразност при повечето хора вече е приключил към 10-ия ден и това е една прагматична мярка за хората – да бъде лесно спазването и да има по-голяма степен на тяхното спазване.

„Нови мерки няма за предпазване от познатите и прилаганите досега, но от тези мерки, които знаем досега – носенето на маски е най-важният начин за предпазване – и заради прилагането, че е лесно, и заради това, че ефективно пазят, разбира се, изолацията е златният стандарт, но не можем за месеци да изолираме хората“, коментира още специалистът.

По повод разнопосочното говорене за ползите от маските у нас д-р Марков заяви, че тези хора, които казват, че маските не трябва да се носят , да се аргументират научно защо не трябва да се носят маските.

Децата също трябва да носят маски, защото те също разпространяват вируса, при тях е просто по-трудно да ги носят, а между ползите от носене на маски и вредите от тях – тежестта пада върху ползите от носенето на маски.“

По думите на д-р Марков новият коронавирус е новозародил се и този произлиза от животните, това води до редица предизвикателства:

Много е трудно да го контролираме, не знаем нищо за него, как се предава, колко е инкубационният период, как да го лекуваме, колко е инфекциозен, нямаме ваксина срещу този вирус.

Но нищо необичайно няма в това, няма защо да спекулираме с това, той е произлязъл най-вероятно от прилеп.

Всички РНК вируси, какъвто е новият коронавирус, мутират много. Хората не трябва веднага да виждат картини от „Щамът Андрмеда“, но реално мутациите са всекидневие за вирусите.

Тук въпросът е важни ли са мутациите за степента на патогенност, за степента на неговата заразност, на способността му да разболява и да умират. Това е важният въпрос", посочи медикът.

Д-р Марков каза също, че към момента в научната литература няма доказателства за това, че вирусът е станал по-заразен, по-болестотворен или по-патогенен. Той е такъв, какъвто беше през декември, когато е навлизал в човешката популация.

"Бих препоръчал спазване на мерките и ако човек не се почувства добре, да си остане в къщи. Това е най-важното".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Георги Дренчев

Eдна ужасна хунта отрови малкото демократични промени, които бяха мъчително извоювани в началото на прехода и превърна държавата в бащиния на няколко посредствени престъпника, които никоя медия не забелязва, а всеки журналист се обръща към тях с „господине“/ „госпожо“. Всички системи на държавата като социално- икономическа организация на населяващите я са разрушени и дори самата корупция вече е спряла да функционира за ниските нива от крепителите на съгласието, като сме достигнали до един нов световен феномен – държавен престъпен тоталитаризъм с феодални кланове по места, който е световно признат, макар и с лека погнуса. Нямам никаква илюзия, че ще се поместим скоро от тази тиня, без силен тласък отвън, най – вече заради съучастието на всички политически субекти легитимиращи в различна степен това статукво и гражданската мозъчна смърт на българите. Няма начин някой да направи революция в България сам, а останалите само да му дадат своето одобрение или неодобрение, независимо колко и как са засегнати от управлението. Лайк- ънлайк, колко лесно и безполезно, докато всичко си върви по старому. === Българите много бързо забравиха, напълно излишната пролетна карантина с кпп-та и безумни, ненужни рестрикции, когато един обезумял диктатор се вживя в ролята си на доктор Куин – лечителката, вместо да влязат в МС и да изхвърлят тоя цървул от прозореца.

23.10.2020 15:47:44

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.