• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Националният омбудсман: Хората се оказват жертва на монополите

Националният омбудсман: Хората се оказват жертва на монополите

/КРОСС/ Смятам, че хората с право са възмутени, защото да изкараш дни наред без ток е абсурдно в една такава ситуация. Това каза националният омбудсман Диана Ковачева в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите й хората се оказват и жертва на монополите, защото започват да се позовават на своите общи условия, в които самите те да определят, че има форсмажор - нещо, което е абсолютно недопустимо.

"Сезирах и КЕВР, и министъра на енергетиката незабавно и да бъде извършена проверка. Едва ли институциите печелят доверие с това, че си прехвърлят топката и се карат чрез медиите кой да извърши тази проверка. Смятам, че тя е съществена, защото хората трябва да бъдат обезщетени. Те имат право да бъдат обезщетени, когато са 30 часа без ток с 50 лева, след това на всеки 24 часа още 20 лева, което е нищо реално с неудобството, което те преживяха", обясни общественият защитник.

Недопустим е отказът тези пари да бъдат изплатени, заяви тя. Важно е хората да си защитават правата и в такива случаи би трябвало да завеждат колективни искове, посъветва омбудсманът. „Възмутително е мека дума да се каже, когато се вижда как институциите не застават като един срещу монополите, за да защитят хората. Не бива да се стига до там институциите, държавата да е поставена на колене от нормативни монополи, каквито са ЕРП-тата. Мисля си, че е изключително важно да се направят проверки, за да се види, че има съпричиняване, т.е. не просто е валял сняг, а самите ЕРП-та не са си свършили работата", коментира Ковачева.

Диана Ковачева изрази и възмущението си от поскъпването на водата в различни региони в страната от Нова година, някъде с 80%.„Какво точно се промени в качеството на предоставянето на тази услуга, за да се вдига още цената? По-чиста ли стана водата, повече вода ли има в райони, в които традиционно няма вода, авариите ли са по-малко, инвестициите ли са повече? Никаква аргументация", изброи тя.

Най-много са жалби националният омбудсман получава за изгорели електроуреди в следствие на подаване на по-високо напрежение и тези, свързани с качеството на водата.

Държавата не предвижда водни помощи, а много хора изпитват трудности при погасяване на задълженията си, отбеляза още националният омбудсман.

Тя коментира и въведената от вчера забрана за движение на стари автомобили в центъра на София, като я определи като дискриминационна. „Най-малък процент от замърсяването на въздуха в столицата се пада на колите. Най-бедните хора с най-старите коли няма да могат да влизат в центъра. Това не е обмислено и въобще не е редно да е така. Има квартали, в които въздухът е много по-мръсен и опасен, отколкото в центъра", заяви тя.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.