• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Раздвижване на туристическия бизнес в планините

Раздвижване на туристическия бизнес в планините

/КРОСС/ Стара планина предлага много възможности за ваканция и развлечения. Според туристическия бизнес предпочитани са по-малките семейни хотели и къщи за гости, където туристите могат да усетят истинското гостоприемство, да се насладят на местните специалитети и на чистата храна. Търсят се предимно къщи за гости и малки семейни хотели, но и при големите хотели вече има резервации до края на август. Това казва в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Дария Заричинова от сдружение на бизнеса от Регион Балкания. Експертите по туризъм от общините Тетевен, Априлци, Етрополе и Троян уверяват, че местата за настаняване, механите и ресторантите работят при мерки за сигурност в условията на коронавирус.

„Туристът в Стара планина в известна степен може да се нарече облагодетелстван, защото той не зависи от отменени чартърни полети, нито от нелоялни концесионери. Природата тук е повече от бетона, нито пък се чуват багери в защитените територии. Въпреки пандемията има определено раздвижване. Търсят се предимно къщи за гости, малки семейни хотели, но и при големите хотели вече има резервации до края на август. След разрешаването да се отворят хотелите и местата за хранене, до края на юни в Троян са гостували над 18 хиляди туристи и са реализирани над 34 хиляди нощувки за този кратък период", коментира Заричинова.

Сред вариантите за туризъм в Стара планина са планинските преходи, коннен и велосипеден туризъм, сафари с джип, както и бране на гъби със специалист, уточнява Дария Заричинова.От бранша посочват, че в този период има голямо търсене на планинските преходи - към върховете Ком, Емине и Ботев - най-високия връх в Стара планина.

Отделните общини предлагат и специфични атракции за своите туристи.

Заради ситуацията с коронавируса официално откриване на сезона през тази година няма да има. „Отменят се някои събития като Фестивала на боровинките на хижа "Амбарица", но пък ще има състезание - „Пъндемия" - състезание по цепене на дърва, като ще се спазват мерките за безопасност в пандемията, пояснява още Дария Заричинова.

Община Априлци организира нетрадиционен преход към хижа "Тъжа". „Той ще бъде с доброволци, които ще почистват избуялата растителност. В община Тетевен, в Рибарица се провеждат традиционните джип-сафарита, джиповете са открити, както всяка година, за малки групи хора. В Априлци ще има това лято курсове за йога на открито от гледна точка на безопасност. Ще има и събиране на гъби, но с експерти, които познават гъбите."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.