• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Българи в Лондон строят свой храм

Българи в Лондон строят свой храм

/КРОСС/ Докато десетки църкви затварят врати във Великобритания всяка година заради липса на вярващи, българи в Лондон строят свой храм.

Строителството на българска църква се приема с голямо въодушевление сред сънародниците ни, които в продължение на над 20 г. се черкуваха в малък параклис в гаража на българското посолство. Често той се оказваше тесен да побере всички желаещи.

Новият храм ще бъде изграден на мястото на параклиса, но ще заема много по-голяма част от задната фасада на дипломатическата ни мисия. На практика той ще бъде вписан в българското посолство. Причината е много строг регламент за промяна на архитектурата, който съществува в тази централна част на британската столица. Много хора е трябвало да обединят усилията си, за да убедят местните власти въобще да разрешат строителството на храм на това място.

"Около 20 години българите са се черкували в гаражни помещения. По времето на посланик Иван Станчов е отстъпен един гараж, за да бъде оформен един малък параклис, който в момента разрушаваме", споделя посланик Марин Райков.

През всички тези години е имало редица опити да се осигури по-голямо църковно място в Лондон за увеличаващата се българска общност, но те се провалят заради липса на финансиране, защото дори наемането на съществуващ храм струва скъпо. Затова посланикът ни Марин Райков лансира идеята да се построи църква в посолството.

"Проектът за нашата църква, която ще се казва „Свети Йоан Рилски", е разработен от един изключително талантлив италиански архитект - Карло Буги, който трябваше да се впише в изискванията на Съвета на Уестминстър. Това, което той всъщност трябваше да преодолее, е възражението на Съвета на Уестминстър да се променя по какъвто и да е начин фасадата на тази сграда, която е архитектурно защитена", разказва Райков.

Очаква се строителството на храма да продължи над година и да струва около един милион евро. На втория му етаж ще има библиотека и място за събиране на деца, както е в повечето английски църкви.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.