• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

В “Света Неделя” се причестяват с обща лъжичка

В “Света Неделя” се причестяват с обща лъжичка

/КРОСС/ На Цветница в столичния храм “Света Неделя” службата се провежда вътре. Миряните, колкото и малко да са те и макар че всички носят предпазни маски, се причестяват с обща сребърна лъжичка.

Както за днешния празник, така и за Великден църквите у нас остават отворени, но властите горещо препоръчват на вярващите да останат вкъщи и да отправят своите молитви пред иконите.

В друг Божий дом, намиращ се в центъра на София, старинният митрополитски храм “Свети Николай Мирликийски чудотворец” полицейска лента спира миряните да влязат вътре.

Точно в 9.30 часа в катедралата „Александър Невски” Негово светейшество българският патриарх Неофит оглави светата молитвена литургия в присъствието на малко миряни. В службата бяха специално добавени молитвени прошения заради епидемията от коронавирус.

Службата се излъчи пряко в ефира на националната телевизия, за да достигне до домовете на голям брой хора. Тази година в храма ги няма и традиционните върбови клонки и цветя.

Всичко премина под засилени мерки за сигурност. На входа всеки получи дезинфектант за ръце, а хора без маски не се допускаха. Иконите и пространството около храма пък бяха предварително дезинфектирани.

„Не само трябва да си храним корема, но и душата. Супермаркетите са пълни, а храмът – празен. Взела съм решение да дойда, защото мисля, че е безопасно”, сподели Мира Бъчварова, която бе сред малкото, дошли да запали свещ в храма.

Според нея мерките за безопасност са достатъчни, а хората са дисциплинирани и използват необходимите предпазни средства.

„Нека храним душата си с Бога, който е в нас. Всеки може да запали свещ вкъщи, това е изцяло лично решение. Аз мисля, че трябва да съм днес в храма и съм го направила, независим от ситуацията”, каза тя и допълни: „Българите са много отговорни и спазват ограниченията. Даже съм учудена. Всичко е така, както го искат от парламента. Много сме послушни и не работим”.

По-рано от Столичната лекарска колегия призоваха хора да не ходят на църква и да не излизат на безцелни разходки из града. “В тези две седмици се решава бъдещето на поколението и на държавата”, заявиха директорите на няколко водещи столични болници на брифинг в Министерски съвет в неделя сутрин.

 

*Снимки: БГНЕС

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Вън търговците от храма!

Днес за православните е Цветница, но за близо 120 хиляди католици и протестанти в България е Великден. Нека да им честитим този светъл празник и да им пожелаем в техните храмове да няма такива духовници, каквито се навъдиха в БПЦ, превърнала се в част от хунтата Му. Това много ясно потвърждава написаното от класика, че религията е опиум за народа, за да може висшия клир да краде от тия заблудени овце, които още им вярват. С цялото си поведение патриарха и брадатите тарикати около него отвращават с преклонението си към една мутра, но и за тая пасмина ще дойде Видовден. Точно на днешния ден Христос влиза в Йерусалим и първото, което прави е да изгони търговците от храма.

12.04.2020 15:50:03

Карл Маркс

Религията е въздишка на потиснатата твар, тя е душата на един безсърдечен свят, както е и духът на едно бездуховно състояние. Тя е опиум за народа.

12.04.2020 15:23:52

Анонимен

Тия попове и глупаците дето ходят при тях са най-големите разпространители на вируса. Но така е когато БПЦ е неразделна част от шайката.

12.04.2020 15:20:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.