-
20 Авг 2025 |
USD / BGN 1.6787
GBP / BGN 2.2624
CHF / BGN 2.0800
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C
Министерството на здравеопазването дава препоръки за безопасност при хранене през летните месеци

13 Юли 2025 | 11:20

/КРОСС/ Министерството на здравеопазването напомня, че през летните месеци зачестяват случаите на хранителни интоксикации. Само през изминалата седмица са регистрирани подобни случаи - в Трявна и в София, при които са заболели 15 души, съобщават от министерството в публикация на сайта на ведомството.
Най-честите симптоми на хранителна интоксикация са стомашни болки, повръщане и диария. Оплакванията могат да се появят много бързо след консумация на храната, но понякога може да е след дни. В повечето случаи симптомите се появяват 24-72 ч"Използвайте безопасна вода и суровини. Суровините, включително водата и ледът, могат да бъдат замърсени с опасни микроорганизми и химикали. В повредени и мухлясали храни могат да се образуват токсични химикали. Внимателният подбор на суровини и прости мерки, като измиване и белене могат да намалят риска", се допълва в публикацията. аса след консумацията на храната. Причината е благоприятната среда за развитие на микроорганизми при високи температури и неправилно съхранение на хранителни продукти.
От здравното министерство дават препоръки, за да предотвратим риска от стомашни неразположения.
Причинителите на хранителни интоксикации се пренасят по ръцете, кърпите за избърсване и приборите, особено дъските за рязане. Най-малкият контакт може да ги пренесе в храната и да причини хранителни заболявания, отбелязват от ведомството и апелират за поддържане на чистота.
Не смесвайте сурова и сготвена храна, предупреждават от министерството. Суровата храна, особено месото, птиците и морските дарове, както и техните сокове, могат да съдържат опасни микроорганизми, които могат да бъдат пренесени върху други храни по време на приготвянето и съхранението на храната, се припомня в публикацията.
Правилното готвене убива почти всички опасни микроорганизми. Храната е безопасно сготвена, когато вътрешната температура стане достатъчно висока, за да убие микробите, които могат да ви разболеят. Проучванията показват, че готвенето на храна до температура от 70°C може да помогне да се гарантира, че е безопасна за консумация. Храните, които изискват специално внимание, включват кайма, печени меса, големи парчета месо и цели птици, се отбелязва в публикацията.
Съхранявайте храната правилно. Микроорганизмите могат да се размножават много бързо, ако храната изисква специален режим на съхранение, но се съхранява на стайна температура, предупреждават още от здравното министерство.
-
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
20 Август 2025 | 22:11
Зов за помощ: Още средства са нужни на младия мъж с рядък рак, за да завърши лечението си20 Август 2025 | 20:24
С грижа за своите студенти и в рамките на академичната автономия УНСС ще запази стария размер на таксите за платено обучение20 Август 2025 | 18:38
След трагедията със загиналото дете. Кой и как извършва проверки на атракционите по Черноморието?20 Август 2025 | 18:23
Борисов след трагедията в Несебър: Свалих внуците ми от електрическите тротинеткиПОЛИТИКА