• 20 Авг 2025 |
  •  USD / BGN 1.6787
  •  GBP / BGN 2.2624
  •  CHF / BGN 2.0800
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Полезни съвети от пироговския лекар д-р Ива Левкова

Полезни съвети от пироговския лекар д-р Ива Левкова

/КРОСС/ Летните месеци създават благоприятни условия за бързото разваляне на храната, особено при неправилно съхранение. Високите температури улесняват развитието на бактерии като Салмонела, Е. Коли, Листерия, Стафилококи, Клостридиум ботулини и др., които могат да предизвикат хранителни токсикоинфекции и/или  интоксикации.

Най-честите причинители са в  храните от:  животински и морски произход- месо, яйца, мляко, риба, миди, и др.; от растителен произход- гъби, неправилно съхранявани ядки, позеленели картофи(наличие на соланин ) и др.; от микроорганизми с патогенни и условно-патогенни свойства и от  токсини с бактериален произход.

Консумацията на храни от животински произход  от улични сергии или съмнителни обекти;  не добре сготвени продукти; съхраняване на храната на  стайна температура- всичко това  крие сериозни рискове за здравето. Освен това, през лятото често се хапва навън-  на плаж, пикник или в колата, където достъпът до хладилна среда и добра хигиена е ограничен. Това също повишава риска от замърсяване на храната. При разхлаждане на напитки с кубчета  лед, направен от замърсена вода, възможността от заразяване също е гарантирана.

Първите признаци започват скоро след хранене и най- често са резултат от пропуски в основни хигиенни навици (неизмити ръце, плодове, зеленчуци ), неправилно съхранение на хранителните продукти или готовата храна( извън хладилник ), или консумация на диворастящи гъби и др.

Често хранителното отравяне се бърка със сезонния грип, който понякога протича със стомашно - чревни прояви, защото клиничната картина е сходна и протичат с диария, гадене, повръщане, коремни болки и понякога с повишена температура, умора и дехидратация. Единствената разлика е източника на инфекция, който ще се потвърди от лекуващия лекар или в спешно звено.

Съвети за безопасно хранене през лятото:

  • Сготвяйте термично добре храната, при висока температура и продължително време- особено месо, риба, яйца. Забравете за „аланглето", „тартара"и други храни със сурови компоненти, ако не сте сигурни в условията на хладилно съхранение на суровините им.
  • Не гответе предварително частично храната (заготовки), защото е вероятно да останат живи бактерии и да продължат да се размножават, което прави храната опасна, въпреки последващото термично готвене.
  • Избягвайте лесно развалящи се продукти (яйчни кремове, майонеза, млечни продукти и изделия), ако не можете да ги охладите веднага след приготвянето или закупуването им.
  • Съхранявайте продуктите и сготвената храна в хладилник - като поддържате температура под 5°C.
  • Не консумирайте храна със съмнителен вкус, мирис или външен вид - дори и да не е изтекъл срока на реализация.
  • Носете охлаждащи кутии или хладилни чанти при пътувания или пикници, в които да съхраните безопасно-(за няколко часа) сандвичите, плодовете, полуфабрикатите и др.
  • При готвене мийте ръцете и повърхностите често, особено при приготвяне на сурово месо, птици, риба.
  • Винаги измивайте плодовете и зеленчуците, преди консумация, за да се отстранят всички био замърсители или остатъци от пестициди и други препарати.
  • Измивайте ръце си и тези на децата Ви, след използване на тоалетна, прибиране от пазар, детска градина или площадка; след кашляне или кихане. Приучавайте ги редовно чрез личен пример и игра, на трайни и стабилни хигиенни навици. При липса на вода и сапун, почиствайте ръцете с дезинфектант или „мокри кърпички".
  • Пийте само безопасна, бутилирана вода в райони със съмнително водоснабдяване или в планината.
  • Разпознавайте признаците на хранително отравяне, особено когато то се появи до няколко часа, след консумация на определени храни от животински произход или гъби със съмнителен произход.
  • Научене и децата да разпознават първите симптоми и да Ви информират незабавно, ако се почувстват неразположени, имат неколкократни повръщания или диария.
  • Консултирайте се с личния лекар или потърсете друга лекарска помощ, ако има и трайно повишаване на температурата, тежка дехидратация, кръв/ слуз в изпражненията.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.