-
20 Авг 2025 |
USD / BGN 1.6787
GBP / BGN 2.2624
CHF / BGN 2.0800
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C
Полезни съвети от пироговския лекар д-р Ива Левкова

22 Юли 2025 | 22:46

/КРОСС/ Летните месеци създават благоприятни условия за бързото разваляне на храната, особено при неправилно съхранение. Високите температури улесняват развитието на бактерии като Салмонела, Е. Коли, Листерия, Стафилококи, Клостридиум ботулини и др., които могат да предизвикат хранителни токсикоинфекции и/или интоксикации.
Най-честите причинители са в храните от: животински и морски произход- месо, яйца, мляко, риба, миди, и др.; от растителен произход- гъби, неправилно съхранявани ядки, позеленели картофи(наличие на соланин ) и др.; от микроорганизми с патогенни и условно-патогенни свойства и от токсини с бактериален произход.
Консумацията на храни от животински произход от улични сергии или съмнителни обекти; не добре сготвени продукти; съхраняване на храната на стайна температура- всичко това крие сериозни рискове за здравето. Освен това, през лятото често се хапва навън- на плаж, пикник или в колата, където достъпът до хладилна среда и добра хигиена е ограничен. Това също повишава риска от замърсяване на храната. При разхлаждане на напитки с кубчета лед, направен от замърсена вода, възможността от заразяване също е гарантирана.
Първите признаци започват скоро след хранене и най- често са резултат от пропуски в основни хигиенни навици (неизмити ръце, плодове, зеленчуци ), неправилно съхранение на хранителните продукти или готовата храна( извън хладилник ), или консумация на диворастящи гъби и др.
Често хранителното отравяне се бърка със сезонния грип, който понякога протича със стомашно - чревни прояви, защото клиничната картина е сходна и протичат с диария, гадене, повръщане, коремни болки и понякога с повишена температура, умора и дехидратация. Единствената разлика е източника на инфекция, който ще се потвърди от лекуващия лекар или в спешно звено.
Съвети за безопасно хранене през лятото:
- Сготвяйте термично добре храната, при висока температура и продължително време- особено месо, риба, яйца. Забравете за „аланглето", „тартара"и други храни със сурови компоненти, ако не сте сигурни в условията на хладилно съхранение на суровините им.
- Не гответе предварително частично храната (заготовки), защото е вероятно да останат живи бактерии и да продължат да се размножават, което прави храната опасна, въпреки последващото термично готвене.
- Избягвайте лесно развалящи се продукти (яйчни кремове, майонеза, млечни продукти и изделия), ако не можете да ги охладите веднага след приготвянето или закупуването им.
- Съхранявайте продуктите и сготвената храна в хладилник - като поддържате температура под 5°C.
- Не консумирайте храна със съмнителен вкус, мирис или външен вид - дори и да не е изтекъл срока на реализация.
- Носете охлаждащи кутии или хладилни чанти при пътувания или пикници, в които да съхраните безопасно-(за няколко часа) сандвичите, плодовете, полуфабрикатите и др.
- При готвене мийте ръцете и повърхностите често, особено при приготвяне на сурово месо, птици, риба.
- Винаги измивайте плодовете и зеленчуците, преди консумация, за да се отстранят всички био замърсители или остатъци от пестициди и други препарати.
- Измивайте ръце си и тези на децата Ви, след използване на тоалетна, прибиране от пазар, детска градина или площадка; след кашляне или кихане. Приучавайте ги редовно чрез личен пример и игра, на трайни и стабилни хигиенни навици. При липса на вода и сапун, почиствайте ръцете с дезинфектант или „мокри кърпички".
- Пийте само безопасна, бутилирана вода в райони със съмнително водоснабдяване или в планината.
- Разпознавайте признаците на хранително отравяне, особено когато то се появи до няколко часа, след консумация на определени храни от животински произход или гъби със съмнителен произход.
- Научене и децата да разпознават първите симптоми и да Ви информират незабавно, ако се почувстват неразположени, имат неколкократни повръщания или диария.
- Консултирайте се с личния лекар или потърсете друга лекарска помощ, ако има и трайно повишаване на температурата, тежка дехидратация, кръв/ слуз в изпражненията.
-
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
20 Август 2025 | 22:11
Зов за помощ: Още средства са нужни на младия мъж с рядък рак, за да завърши лечението си20 Август 2025 | 20:24
С грижа за своите студенти и в рамките на академичната автономия УНСС ще запази стария размер на таксите за платено обучение20 Август 2025 | 18:38
След трагедията със загиналото дете. Кой и как извършва проверки на атракционите по Черноморието?20 Август 2025 | 18:23
Борисов след трагедията в Несебър: Свалих внуците ми от електрическите тротинеткиПОЛИТИКА