• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

МЗХ: Ще създадем възможно най-добри условия за достъп на български храни до пазара

МЗХ: Ще създадем възможно най-добри условия за достъп на български храни до пазара

/КРОСС/ „Ще работим за подобряване на контрола по агрохранителната верига, качеството и безопасността на предлаганите храни на пазара в страната.

Искаме да подкрепим родните производители на храни като създадем възможно най-добри условия на достъп на българските храни на пазара. Особено важна за нас е устойчивостта на веригата на предлагане на храни чрез предлагане на фермерски продукти и скъсяване на веригите на доставки с цел да се защитят максимално интересите на българските производители и да се предотвратят нелоялни търговски практики.

Сред приоритетите ни в сектора са борбата със сивия сектор, както и прилагането на ангажиментите по Зелената сделка и запазване на биоразнообразието." Този ангажимент пое ръководството на Министерство на земеделието по време видеоконферентна среща с браншовите организации от сектор „Храни" и търговските вериги.

В срещата участие взеха министъра на земеделието д-р Иван Иванов, заместник-министър Момчил Неков, заместник-министър Стефан Бурджев, заместник-министър Иван Христанов, както и представители на Българска агенция по безопасност на храните, Център за оценка на риска по агрохранителната верига, Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита на конкуренцията.

Заместник-министър Момчил Неков подчерта, че едни от най-важните и трайни приоритети, които си поставя екипа на Министерство на земеделието в провежданите от него политики, са насочени към подобрена комуникация и партньорство при работата с браншовите организации от сектор „Храни".

Той подчерта, че се работи в посока производството на повече българска продукция с по-голяма добавена стойност и подкрепата й през финансовите инструменти на европейските и национални политики, които бъдещия Стратегически план и Националния план за възстановяване и устойчивост предлагат. „Ще се работи да се подпомогнат преработвателите, тъй като те създават работни места и много от тях оперират в селските райони, което е в унисон със заложените основни приоритети както на коалиционното правителство, така и на подготвяния стратегически документ за следващия програмен период", каза още той. По думите му, целта на срещата е да бъдат разгледани и търсени възможности за увеличаване на достъпа на традиционни български храни до потребителите, включително и чрез увеличаване на предлагането им в търговските вериги.

Важна тема на дискусията беше и дигитализацията, прилагането на високите технологии в хранителната индустрия и търговската мрежа. Акцент в разговорите, отношение към който взе заместник-министър Иван Христанов, беше развитието на биологичното земеделие и перспективите му както в национален план, така и като експортно ориентиран продукт.

Заместник-министър Неков посочи, че политиките по агрохранителната верига ще продължат да бъдат важен приоритет на министерство на земеделието и на неговия експертен екип, както и политиката за създаване на национални стандарти за производство на храни, с цел подобряване и повишаване на качеството на храните.

Преработвателите подкрепиха включването на мярка в стратегическия план и за подпомагане на схемите за качество. По време на дебата бяха поставени още въпроси за недостига на работна ръка в сектора и студентските програми, с които да се привличат млади специалисти, както и за приобщаване на децата към вкуса на добрата българска храна чрез програмите „Училищен плод" и „Училищно мляко".

Заместник-министър Неков информира, че се удължава с 2 седмици срокът, до 28 януари 2022 г., за обществено обсъждане на изготвения проект на Програма за местни традиционни и регионални традиционни храни за периода 2021-2031 г. Той покани Националния съвет по храните да излъчи свои представители за участие в работната група, която работи по проекта. Представителите на хранително-вкусовия бранш активно участват и в дейностите при изпълнение на мерките по Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни (2021 - 2026 г.).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.