-
08 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6795
GBP / BGN 2.2411
CHF / BGN 2.0885- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Ултрапреработените храни са нарастваща заплаха за здравето, предупредиха изследователи
20 Ноември 2025 | 19:29
/КРОСС/ Препоръчва се диета с пресни храни, като плодове и зеленчуци, вместо свръхпреработени продукти.
В сряда изследователи предупредиха, че нарастващото потребление на свръхпреработени храни в световен мащаб представлява сериозна заплаха за здравето, като призоваха държавите да наложат ограничения и данъци върху маркетинга на някои продукти, произвеждани от огромни хранителни компании. Международният екип от изследователи също така отвърна на критиките към работата им по темата за ВМП, като заяви, че усилията за "създаване на научни съмнения" по темата са подобни на тактиките, използвани от тютюневата индустрия. В научните среди се водят интензивни дебати относно UPF, като някои експерти по здравеопазване и хранене изразяват опасения, че терминът е неясно дефиниран и че са необходими повече изследвания. Водещи изследователи на UPF обаче твърдят в медицинското списание The Lancet, че тези храни представляват твърде голяма опасност, за да се чака повече, и призовават за действия.
В първата от трите статии изследователите правят преглед на 104 предишни проучвания и доказват, че приемът на храна с голямо количество UPFs е свързан с по-висок риск от редица заболявания, включително затлъстяване, диабет, сърдечни проблеми и ранна смърт. Вторият документ показва, че консумацията на ВМП се увеличава в целия свят - и вече представлява повече от половината от всички консумирани калории в САЩ, Австралия и Обединеното кралство. Третият документ обвинява шепа огромни корпорации, че са променили световния хранителен режим през последните десетилетия, като са използвали агресивен маркетинг за продажба на продукти, произведени с евтини съставки и индустриални методи. На осем производители на ВПС - Nestle, PepsiCo, Unilever, Coca-Cola, Danone, Fomento Economico Mexicano, Mondelez и Kraft Heinz - се падат 42% от активите на сектора на стойност 1,5 трилиона долара през 2021 г., се казва в документа.
Авторите призовават държавите да въведат предупреждения върху етикетите на опаковките, да ограничат маркетинга - особено рекламите, насочени към деца - и да обложат с данък някои ВМП, като използват средствата за осигуряване на по-достъпни пресни храни за домакинствата с ниски доходи.
Има ли здравословни стойности на UPF?
Изследователите заявиха, че приветстват "основателните научни критики" към системата за класификация Nova, разработена от бразилския епидемиолог Карлос Монтейро, водещ автор на първото проучване. Системата Nova, която разделя храните в четири категории - от най-малко до най-много преработени, е подложена на критики, тъй като не взема предвид хранителни вещества, за които е известно, че са вредни за здравето, като мазнини, сол и захар. Това означава, че храни, които традиционно се смятат за здравословни - като фалшиви месни продукти, растителни млека и някои видове хляб и зеленчукови консерви - могат да се считат за ултрапреработени. Изследователите признават важната роля, която играят мазнините, солта и захарта, и призовават за бъдещи изследвания, за да се изолира ефектът от ултрапреработката в храни като ароматизирани и обикновени кисели млека.
Почти всички съществуващи изследвания на ВПС, прегледани от екипа, са наблюдателни, което означава, че не могат да установят пряко причина и следствие. Точният механизъм за това как UPF причиняват толкова широк спектър от здравословни проблеми също остава неясен. Изследователите излагат многобройни теории, сред които тази, че УПФ съдържат по-висока плътност на калориите в сравнение с пресните храни, провокират преяждане чрез комбиниране на елементи като мазнини и захар, могат да се консумират по-бързо, тъй като са по-меки, или потенциално съдържат вредни добавки.
"Отвъд времето за действие
Крис ван Тулекен, съавтор на втория документ и автор на бестселъра "Ultra-Processed People", обвинява учените, които критикуват изследванията на UPF, че често са свързани с хранителната индустрия. "Виждаме как тактиката на тютюневата индустрия се разиграва тази сутрин, всъщност докато сме на този разговор", каза той на онлайн пресконференция във вторник. Водещият автор на втория документ, Филип Бейкър от Университета в Сидни, обвини индустрията на ВПС, че "се е насочила към учените и науката, опитвайки се да произведе научно съмнение". Хилда Мълруни, диетолог от университета "Кингстън" в Лондон, която не е участвала в изследването, заяви пред АФП, че екипът е представил убедителни аргументи.
"Ясно е, че авторите на тези статии са предразположени в полза на Nova, тъй като те са я създали", казва тя и добавя, че са необходими допълнителни изследвания, за да се определят точните механизми, по които UPF могат да причинят вреда. Въпреки това, "като се имат предвид непропорционалните рискове от хронични заболявания за групите в най-неравностойно положение и разходите, които неправилното хранене носи на хората, здравните системи и финансите, е крайно време да се предприемат действия" по отношение на ВМП, каза тя.