• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

5 храни, които ядем неправилно

5 храни, които ядем неправилно

/КРОСС/ Важно е не само подбираме здравословни храни, но и да ги консумираме по начин, гарантиращ запазване на полезните им свойства. Ето кои са 5-те храни, които най-често консумираме грешно и на практика се лишаваме от ползите им.

Пчелен мед

По-добре е да не добавяте мед към горещия чай, а да го консумирате директно. Факт е, че при нагряване над 50 С, някои витамини и ензими на меда се унищожават и това променя биологичните му свойства.

Броколи

Ако ядете единствено съцветията от броколи, тогава правите голяма грешка, защото стъблата им съдържат най-голямо количество витамини А, С и К, както и вещества, които спомагат за прочистването на организма.

Моркови

Много плодове и зеленчуци са по-здравословни за консумация сурови. Това правило обаче не важи за морковите. Учени от университета в Арканзас твърдят, че варените моркови съдържат три пъти повече антиоксиданти, които предпазват тялото от рак и преждевременно стареене. Ето защо, ако е възможно, сварете морковите, преди да ги консумирате.Зърнени и бобови култури

Люспите на зърнените култури и сушения фасул съдържат фитати, които пречат на нормалното усвояване на минерали и витамини. Затова не забравяйте да накиснете бобовите храни за няколко часа в студена вода преди готвене. Това ще намали количеството фитати със 75% и топлинната им обработка ще отнеме по-малко време.

Картофи

Свикнали сме да белим картофите. Но оказа се, че това е огромна грешка. Именно в кората на картофа е най-висока концентрацията на калий, калций, манган, цинк и желязо, както и витамин С, тиамин, рибофлавин и ниацин. Затова никога не белете картофите. Достатъчно е само да ги измиете добре преди готвене.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.