-
17 Юни 2024 |
USD / BGN 1.8303
GBP / BGN 2.3227
CHF / BGN 2.0514
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 22°C
5 храни, които ядем неправилно
![](https://www.cross.bg/contents/images/blank.gif)
07 Февруари 2021 | 17:36
![5 храни, които ядем неправилно 5 храни, които ядем неправилно](https://www.cross.bg/photo_new_gallery/2019/10/24/ec066daee9898fe2d8cafe3845338419.jpg)
/КРОСС/ Важно е не само подбираме здравословни храни, но и да ги консумираме по начин, гарантиращ запазване на полезните им свойства. Ето кои са 5-те храни, които най-често консумираме грешно и на практика се лишаваме от ползите им.
Пчелен мед
По-добре е да не добавяте мед към горещия чай, а да го консумирате директно. Факт е, че при нагряване над 50 С, някои витамини и ензими на меда се унищожават и това променя биологичните му свойства.
Броколи
Ако ядете единствено съцветията от броколи, тогава правите голяма грешка, защото стъблата им съдържат най-голямо количество витамини А, С и К, както и вещества, които спомагат за прочистването на организма.
Моркови
Много плодове и зеленчуци са по-здравословни за консумация сурови. Това правило обаче не важи за морковите. Учени от университета в Арканзас твърдят, че варените моркови съдържат три пъти повече антиоксиданти, които предпазват тялото от рак и преждевременно стареене. Ето защо, ако е възможно, сварете морковите, преди да ги консумирате.Зърнени и бобови култури
Люспите на зърнените култури и сушения фасул съдържат фитати, които пречат на нормалното усвояване на минерали и витамини. Затова не забравяйте да накиснете бобовите храни за няколко часа в студена вода преди готвене. Това ще намали количеството фитати със 75% и топлинната им обработка ще отнеме по-малко време.
Картофи
Свикнали сме да белим картофите. Но оказа се, че това е огромна грешка. Именно в кората на картофа е най-висока концентрацията на калий, калций, манган, цинк и желязо, както и витамин С, тиамин, рибофлавин и ниацин. Затова никога не белете картофите. Достатъчно е само да ги измиете добре преди готвене.