• 26 Септ 2020 |
 •  USD / BGN 1.6811
 •  GBP / BGN 2.1412
 •  CHF / BGN 1.8113
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Светия синод на Руската православна църква: В умовете на милиони християни храмът „Света София“ продължава да бъде храм

Светия синод на Руската православна църква: В умовете на милиони християни храмът „Света София“ продължава да бъде храм

/КРОСС/ На заседание на Светия синод на Руската православна църква на 16-17 юли 2020 г. бе прието следното изявление във връзка с решението на турските власти да преразгледат статута на храма „Света София“.

Светият синод на Руската православна църква изразява дълбокото си съжаление за решението на турското правителство да лиши Света София от музейния статут и да го прехвърли за богослужебно ползване на мюсюлманската общност.

Гореспоменатото решение беше взето без да се вземат предвид петициите и ясно изразената позиция на предстоятеля и йерарсите на Православните поместни църкви, представители на чужди държави, множество международни обществени и правозащитни организации, духовенство на различни вероизповедания и религиозни традиции. Взетото решение наранява религиозните чувства на милиони християни по целия свят, което може да доведе до нарушаване на междурелигиозния баланс и взаимното разбиране между християни и мюсюлмани не само в самата Турция, но и на други места.

В условия, когато християнството е преследвана религия на много места по планетата, когато изселването на християни от Близкия изток продължава, това решение на турските власти носи особена болка. Храмът „Света София“ е построена в чест на Христос Спасител; в умовете на милиони християни тя продължава да бъде храм. За православната църква този храм има специално историческо и духовно значение.

Обръщайки се към братските Поместни църкви, отбелязваме с особена тъга, че днес православният свят среща такова безрадостно събитие за Светата православна църква като фрагментирано, което се превърна в пряко следствие от антиканоничното узаконяване на разцеплението в Украйна и което отслаби способността ни да се изправим съвместно на новите духовни заплахи и цивилизационни предизвикателства. Сега, в епоха на нарастваща християнофобия и нарастващ натиск на светското общество върху Църквата, единството е необходимо още повече от преди. Призоваваме братските Поместни църкви да работят заедно, в духа на мир и любов към Христос, да намерят изход от кризата.

Надяваме се, че турските власти ще положат необходимите усилия, за да запазят по чудо запазените безценни християнски мозайки и ще осигурят достъп на християнските поклонници до тях.

Изразявайки надежда за по-нататъшното запазване и укрепване на взаимното уважение и взаимното разбиране между вярващите от различни световни религии, ние също апелираме към международната общност да окаже цялата възможна помощ за поддържането на специалния статус на църквата „Света София“, който е траен за всички християни.

 

*Източник: Оля Ал-Ахмед, БТА

                  Руска Православна Църква, София

                  http://www.patriarchia.ru/


 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.