• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Проф. Иво Петров: Вероятността за спасяване на живот чрез използването на АВД преди да дойде бърза помощ се увеличава със 70%

Проф. Иво Петров: Вероятността за спасяване на живот чрез използването на АВД преди да дойде бърза помощ се увеличава със 70%

/КРОСС/ В социалните мрежи се спекулира с моето и с името на много колеги, като се фабрикуват фалшиви новини и фалшиви лекарства, което е абсолютно недопустимо. Спекулира се с надеждата на хората за по-добро здраве. Това каза кардиологът проф. Иво Христов.

Той предупреди хората да не се поддават на подобни измами. „Когато даден продукт няма производител, няма регистрация и разрешение за употреба, е повече от ясно, че трябва да има съмнение за неговите гръмки претенции", обясни медикът.

Целта на подобни измами са хората, страдащи от хронични заболявания, свързани със сърдечносъдовата система. „Проблемът е много голям, потенциалният пул от пациенти, които биха се заинтригували, е много голям и затова се спекулира с тяхното доверие", допълни проф. Христов.

България закъснява с 11 години за въвеждане на европейската директива за законодателство, стимулиращо обучението за кардиопулмоналната ресусцитация и ранна дефибрилация. В столицата има инсталирани седем дефибрилатора на различни места - в метростанциите, в „Гражданска защита", в общината. Автоматичните външни дефибрилатори са абсолютно безопасни за пациентите и всеки може да ги използва, независимо дали е обучен, или не. „Тези дефибрилатори, регистрирани с акронима АВД, отговарят на конкретни европейски характеристики. Те са безвредни, имат гласова команда на местния език. Благодарение на изкуствения интелект имаме една опосредствана помощ от случаен свидетел на евентуално пострадал гражданин", подчерта проф. Христов.

Вероятността за спасяване на човешкия живот чрез използването на АВД преди да дойде бърза помощ се увеличава със 70%, подчерта той.

В ръцете на депутатите е проектозакон за промяна на четири закона, включително за промяна на няколко текста в Наказателния кодекс. „Те целят човек, който използва автоматичен външен дефибрилатор, да не може да му се търси каквато и да е отговорност в тази насока. Инсталирането на дефибрилатори като брошки тук и там не върши работа. Трябва да върви паралелно процесът на обучение и инсталиране. Това трябва да залегне в съответното законодателство", подчерта проф. Христов.

Нова телевизия, „Събуди се"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.