• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Милка Христова: План-сметката за чистотата на столицата през 2022 г. не удовлетворява изискванията на „БСП за България“

Милка Христова: План-сметката за чистотата на столицата през 2022 г. не удовлетворява изискванията на „БСП за България“

/КРОСС/ „План-сметката за чистотата на столицата през 2022 г. не удовлетворява изискванията ни", заяви Милка Христова и добави, че общинските съветници нямат надеждна информация за изпълнението й за 2021 г. „Данните, с които разполагаме са до септември 2019г. . Липсва данни за четвъртото тримесечие. На заседание на Комисията по икономика и собственост ни беше казано, че голяма част от направените разходи се фактурират тогава, с което се обяснява голямото неизпълнение по някои дейности. Поисках тези данни и получих уверение, че ще ги получа преди тази сесия. Това, обаче не се случи", обясни тя.

Според Христова начинът, по който се отчита дейността по миенето и метенето на улиците, не е достатъчно прозрачен и убедителен. „Това става в площи, без да има, каквито и да е натури, в т.ч. посочване на конкретни улици. Преди време имаше такава практика, но тя беше изключително нелицеприятна за ръководството на Столична община, защото ставаше ясно, че някои централни райони се мият по няколко пъти, а в някои райони не е влизала машина, както и не са виждали миене с маркуч", посочи социалистката.

Заместник-председателят на СОС повдигна въпроса и за изразходваните пари за улично зимно почистване за тази година. „С какви точно пари ще почистваме това тримесечие при положение, че планираните за тази година 17 млн.лв. са изхарчени още към 30.09.2021г.? Виждаме, че този месец е снежен. Защо за следващата година са планирани пари в същия размер? Отново ли обричаме зимното почистване и поставяме под въпрос финансовото му обезпечаване", попита тя.

Христова обърна внимание на разходите за външни услуги. „Те са моя слабост. Обикновено ви занимавам с това, когато става въпрос за начина, по който работи „Чистота-Искър", сегашният "Софекострой". Там вече на всички е известно, че голяма част от услугите се превъзлагат и извършват от външни фирми. В случая направените разходите за външни услуги от завода за МТБ са над 40% - 11.264 млн. лв. Беше ми отговорено, че това са разходи, свързани с производството на RDF, за който всички знаем, че след като го произведем, плащаме, както за транспортирането му до циментовите заводи, така и за неговото горене в тях. За каква ефективност на завода за МТБ и системата за третирането на отпадъци можем да говорим при положение, че в момента при капацитет от 180 хил. тона, произвеждаме само 53 хил. тона RDF - по заявка на циментовите заводи и пак харчим по 11 млн. лв. ?", запита Милка Христова и допълни, че наред с това RDF горивото практически се подарява на циментовите заводи и ТЕЦ на Христо Ковачки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.