• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Проф. Ива Христова: Има увеличение при случаите на коклюш в България

Проф. Ива Христова: Има увеличение при случаите на коклюш в България

/КРОСС/ COVID-19 е леко протичащ. Натрупа се имунитет с имунизации, с боледувания. Все още доминиращият Омикрон така се промени, че протича по-леко. Над 90% от щамовете са от този подвид, който очаквахме с над 33 мутации. Дойде, настъпи, засегна широко хората и след това ще си отиде. Към момента няма настъпващ подвариант с мутации, който да ни притеснява и вероятно ще имаме няколкомесечно затишие от COVID-19. Това каза в BTV „Тази сутрин" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й все още се доказват много повече грипни вируси, отколкото коронавриус, но и те намаляват.

В някои области има слабо повишаване, но масата се задържат и дори спадат. Като цяло сме на много ниски нива. Малкото области, които са завишили заболеваемостта са Враца, Монтана, Ловеч, Сливен. Засилен е делът на грип Б. Грипът не е лесна инфекция, особено при по-възрастни хора има сериозни, дългосрочни усложнения. COVID-19 е на много ниски нива в момента - около 2 на 100 000 за две седмици, каза проф. Христова и напомни отново колко са важни профилактичните прегледи.

Проф. Ива Христова отчита увеличение при случаите на коклюш.

Все още нямаме голям брой заболели спрямо западноевропейските страни. Те имат по 5000 случая, при нас са 66 към момента, но действително броят доста бързо нараства спрямо миналата година, когато за този период сме имали едва 4 случая. Ще минем стоте случая и нагоре в доста кратки срокове, посочи тя.

Коклюшът засяга най-много децата до 5-6 години, а на второ място - тези до 18-19 години.

Когато са ваксинирани лицата, протича просто фебрилно с дразнеща, продължителна кашлица. Има и случаи при лица с нарушен имунитет или незавършена имунизация с класически симптоми - толкова тежка кашлица, че трудно се поема въздух, пристъпите са един след друг, това довежда до цианоза на лицето, изпъкване на очите и има дори смъртни случаи, но не у нас, каза Ива Христова.

Проф. Христова отчита няколко фактора, които допринасят за ръст на инфекциозните заболявания след COVID пандемията:

От една страна, отпадането на мерките и забавянето на случаите - не са се проявили тогава и се проявяват сега. Второ - вирусните инфекции потискат имунитета и след 3-4 години пандемия се оказваме с недостатъчно ефективен имунитет.

Ива Христова коментира опасната бактериална инфекция, която върлува в Япония.

След COVID пандемията има нашествие на стрептококови инфекции. За Япония се касае за група А стрептококи, инвазивни, при които проблемът е от отделените токсини в кръвообръщението. Стрептококите са много широко разпространени, в повечето случаи причиняват леки инфекции - кожни с образуване на гнойни пъпки и ангини с много зачервяване и болка. В единични случаи обаче правят системна инфекция и всички ензими довеждат до много бърза некроза на нашите мускули. Става дума за редки инфекции. За нашата страна нямаме към момента, имаше единични случаи преди много години, обясни тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.