• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

5 късометражни филма, заснети с P40 Pro в рамките на Huawei Smartphone Film Festival 2020, бяха излъчени пред публика на голям екран

5 късометражни филма, заснети с P40 Pro в рамките на Huawei Smartphone Film Festival 2020, бяха излъчени пред публика на голям екран

Cinelibri и звездното жури обявиха и тримата победители.

/КРОСС/ На открита церемония в Парк Военна академия "Г.С. Раковски" се състоя награждаването на второто поредно издание на Huawei Smartphone Film Festival за късометражни филми, заснети със смартфон на Huawei, организиран съвместно с кино-литературния фестивал CineLibri. Публиката за първи път гледа на голям екран всички пет филма-финалисти, заснети с Huawei P40 Pro.

Всички любители на киното, които искаха да участват, трябваше първо да изпратят трийтмънт на историята си, представящ основната им идея. Желаещите да създадат собствен филм с телефон бяха почти два пъти повече от първото издание на фестивала през 2019 година. Сред всички получени идеи, жури в състав Александър Станишев, Яна Титова, Ваня Николова, Жаклин Вагенщайн и Лонгруи Циу избраха петима финалисти, които получиха устройства Huawei P40 Pro и ценни съвети по време на целия процес - от сценария, през заснемането, до монтажа, благодарение на които трудът им оживя на голям екран.

Всеки от екипите на петте финалиста преживя незабравим месец на превръщане на идеята си в истинско кино, под менторството на журито, което след това имаше и трудната задача да определи тримата победители.

Пети финалист в Huawei Smartphone Film Festival 2020 е Деян Георгиев и филмът му "Някой мисли за теб". История, която ни припомня, че понякога е нужен само един човек, който да повярва, че нещо хубаво може да се случи, като просто избере да последва красотата.

Четвърти финалист е филмът "Нахраних птиците" на Касиел Ноа Ашер. Историята разказва няколко часа от битието на 75 годишната Рози, която обича да храни птици от прозореца на дома си. През този ден птици няма. А "животът в розово„ на Рози, е заплашен от разрушение.Второто място тази година си поделиха филмите "Щастие на стоп" и "Татко".

В "Щастие на стоп" на Велианна Кашева, героите на Петя и Павел тръгват на море, без да знаят, че това пътуване ще промени живота им. По пътя те срещат Дядо Божо - стопаджия, който не може да говори, но чува. И има какво да каже.

"Татко" на Оля Стоянова разказва история за трудния баланс между доброто и злото - кога се налага да лъжем в името на доброто, и кога постъпваме зле, докато вършим добро.

Големият победител във фестивала е документалният филм на Мария Македонска "В търсене на момчето, което пееше". За него авторката споделя:

"Когато една среща трябва да се случи, тя се случва.
Когато една песен трябва да бъде изпята, тя ще бъде изпята. "В търсене на момчето, което пееше" е филм за песента и песен за филма. Той е истинска история за една кола, пълна с мечтатели, които се впускат в търсене на момче, което никога не са виждали, а само са чули за един кратък миг да пее .
Дали ще го, открият няма значение. По-важно е търсенето."

Всеки от петте филма бе емоционално представен и награден от един от членовете на журито, който бе най-силно докоснат от нещо в него. „Това е филм за комуникацията и мискомуникацията", сподели Лонгруи Циу за „Някой мисли за теб". „Впечатлена съм от умението на Касиел да борави със символиката" - Жаклин Вагенщайн за „Нахраних птиците". „Обичам силата на диалозите" - Яна Титова за „Татко". „Велианна направи силни подобрения в сценария си, за да го изчисти до проста и емоционално въздействаща история." - Ваня Николова за „Щастие на стоп". „Хареса ми смелостта на идеята и на заснемането" - Александър Станишев за „Момчето, което пееше".

Huawei Smartphone Film Festival е изцяло локална инициатива на Huawei Consumer Business Group Bulgariа и Cinelibri, която увлича в един творчески процес, достъпен за всеки, начинаещи любители на киното и вече наложени имена в ролята на жури и все повече и на актьори във филмите. На екрана тази година видяхме Ириней Константинов, Стефан Мавродиев, Йордан Биков, Гергана Гълъбова, Владимир Димитров, и Касиел Ноа Ашер, която влезе в ролята едновременно на сценарист, режисьор и актриса.
Huawei P40 Pro е камерата, с която са заснети всички финалисти, но процесът на създаване на един филм е безкрайно многопластов - от работата с актьора, писането на сценарии, баланса между всички звена, работещи на терен, и още много нюанси, за които разказа Яна Титова в онлайн уъркшоп в рамките на кампанията. Можете да го гледате на atrakcia.bg и на фейсбук страницата на Huawei Mobile Bulgaria


Премиерната прожекция на филмите в парка на Военна Академия бе кулминацията на емоциите и за финалсти, и за зрители, а Huawei беше подготвил и специална награда за най-голямия късметлия от публиката - ултралекия лаптоп Huawei Matebook 13.

Приятно гледане и повече кураж за участие през 2021!

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.