• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

И ваксинираните прихващат COVID, но го карат по-леко

И ваксинираните прихващат COVID, но го карат по-леко

Има случаи на положителни PCR-и след втора игла, налагат им карантина

/КРОСС/ И ваксинирани с втора игла срещу коронавирус дават позитивни PCR-и и боледуват от COVID. Такива случаи има в цялата страна, съобщава "Труд".Млада жена от София, която се имунизирала с РНК-ваксина в края на февруари в момента е с коронавирус. Инфекцията обаче протичала леко. Медик от Русе също е с COVID - повече от месец след втората ваксина. От РЗИ съобщиха, че и имунизираните се карантинират в случай, че дадат позитивен резултат на теста.

В Бургас също има случаи на положителни тестове, при ваксинирани хора след първа и втора игла, заяви д- р Георги Паздеров, шеф на РЗИ Бургас. "Не мога да кажа точния им брой, не са много. Никой от тези хора обаче не е изкарал вируса тежко и не е бил хоспитализиран", обясни той.

Д-р Паздеров уточни, че далите положителни проби след първа игла са боледували, дефакто са били болни с COVID. Те били с лека симптоматика, имало и без симптоматика. След втора игла също е имало няколко случая на ваксинирани, дали положителни тестове. "По принцип тези хора са само вирусоносители", каза д- р Паздеров. 63 годишна жена, ваксинира с "Pfizer", 10 дни след това има симптоми и дава положителна проба за коронавирус.

Сред медицинските среди в Шумен са известни два случая на лекари на над 50 г., които са били ваксинирани с две дози и са дали положителни тестове за COVID-19. И при двата случая обаче болестта е протекла много леко, за няколко дни, като обикновена настинка с леко завишена температура. Не се е стигнало до усложнения и развиване на пневмония.

Във Великотърновска област няма регистриран случай на пациент имунизиран с две дози ваксина и в последствие заболял от коронавирус. "Имаме заповед да следим за такива случаи, но засега нямаме данни за заболели след втора игла ваксинация", заяви пред "Труддиректорът на РЗИ във Велико Търново д-р Евгения Недева.

"Не е изключено и ваксинирани да дават позитивни PCR-тестове, защото, както е известно, и те могат да са вирусоносители, в случай, че са били в близост до заразен. Тестът отчита присъствие на вируса в носоглътката", коментира шефът на института по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че не е изключено имунизирани да карат COVID, но в такива случаи ставало въпрос за лека симптоматика проявяваща се в хрема.

"Гаранция 100% никога няма, така че е възможно и ваксинирани да се разболеят. Когато човек е ваксиниран или е боледувал от някаква болест, това не означава, че той не може да се зарази. Няма как да не се зарази, ако някой който е болен те наплюе, грубо казано, с този вирус. Въпросът е какво става след това. Надявам се, в преобладаващия брой случаи с COVID просто да не се развие заболяването", коментира и епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.