• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Патриарх Теофил напомни за необходимостта от запазване на междурелигиозното статукво на Светите Земи

Патриарх Теофил напомни за необходимостта от запазване на междурелигиозното статукво на Светите Земи

/КРОСС/ На 29 декември 2021 година в президентската резиденция в Йерусалим се проведе традиционният прием, който дава Президентът на Израел за главите и представителите на християнските Църкви и общини на Светите Земи в навечерието на Нова година.

Мероприятието откри Президентът на Израел Исаак Херцог с приветствено слово, в което поздрави християните от Светите Земи с Нова година и Рождество Христово. Също прозвуча и изказване на министъра на вътрешните работи на Израел Аелет Шакед, която, в частност, отбеляза важния принос на религиозните общини на Светите Земи в борбата с всички видове агресия и прояви на религиозна нетърпимост в обществото.

От името на християните от Светите Земи се изказа Блаженият Патриарх на Светия Град Йерусалим и цяла Палестина Теофил III, който благодари на Президента на страната и главата на МВР за плодотворните усилия, предприети от тях за поддържане на мултикултурния статус на Йерусалим и страната като цяло. Негово Блаженство също подчерта необходимостта от допълнителна държавна подкрепа при противопоставянето на ултрадесните религиозни юдейски съобщества, накърняващи правата на християните и борещи се за унищожаване на постигнатия междурелигиозен баланс, закрепен от статуквото.

Тази тема Предстоятелят на Йерусалимската Православна Църква засегна и на състоялото се по-рано тържествено мероприятие с участието на главите и представителите на християнските, мюсюлманските и юдейските общини на Йерусалим, в чест на Нова година с домакин кметът на града.

Както отбеляза Негово Блаженство, днес никой друг не е подложен на такова преследване в Йерусалим, както християните и призова властите да обърнат специално внимание на необходимостта от запазване на мултирелигиозния, мултинационалния и мултикултурен характер на града. Блаженият Патриарх Теофил заяви, че и днес Йерусалим си остава за представителите на трите авраамически религии символ на мира на фона на вълненията, бушуващи в човешкото общество.

Също така той изрази своето безпокойство по повод това, че въпросът за принадлежността на трите поклоннически домове близо до Яфските порти на Йерусалимската Патриаршия до този момент не може да бъде решен. Както е известно, собствеността на тези постройки в християнския квартал на Йерусалим несправедливо се оспорва от юдейските радикални обществени организации. Ако тези сгради преминат към радикалите, то «поклонническият път», който ежегодно следват милиони християни към Храма на Гроба Господен, може да бъде напълно блокиран.

Патриарх Теофил пожела времето на надежда и радост, което носи със себе си празникът Рождество Христово, да стане такова за целия свят.

В приветствието си към участниците в приема кметът Моше Лион подчерта привързаността на градските власти на Йерусалим към принципите на свобода на вероизповеданията и пожела на всички жители на Светия Град мир и благоденствие.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.