• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Министър Йоловски: Една от моите цели е да преодолеем системните слабости, това, което пречи на България да стане модерна дигитална държава

Министър Йоловски: Една от моите цели е да преодолеем системните слабости, това, което пречи на България да стане модерна дигитална държава

/КРОСС/ Решението да остана министър никога не е стояло за мен, тъй като аз съм от години в електронното управление и една от моите лични цели е да преодолеем системните слабости, това, което пречи на България да стане модерна дигитална държава. Това каза министърът на електронното управление Александър Йоловски в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Постът министър му е бил предложен от лице, което е в политическия кабинет на министър-председателя. Номинацията не е партийна, а в качеството му на експерт, уточни той.

По думите му не общува с Кирил Петков в лично качество, откакто прокуратурата проверява сигнал за оказван натиск.

Натиск върху него не е бил оказван в последните месеци. Той все още ползва охрана.

Александър Йоловски заяви, че не му е била искана оставка. Не отговори на въпроса дали ще остане министър и след ротацията. „Нека да оставим този въпрос на времето, има достатъчно време до ротацията. Ако ми бъде предложено да остана, ще помисля сериозно по този въпрос", заяви Йоловски.

Той коментира и защо не е имало машинно гласуване на първия тур на местните избори. „Поводът беше решението на Върховния административен съд, което казва, че една моя заповед, с която аз упълномощавам моя заместник да извърши всички необходими дейности по удостоверяване, е незаконосъобразна."

Заместник-министърът е човек с широка експертиза, отбеляза Йоловски. Тази функция в министерството винаги е била делегирана на заместник. „Така че аз не съм направил нововъведение, просто за първи път съдът е бил сезиран. И когато говорим по тази тема е важно да кажем, че съдът беше сезиран, защото изтичаше крайният възможен срок за удостоверяване на машините. Причината за отпадането на машинния вот е, че досега в нито един от предходните избори, на които са използвани машини, не е спазвана буквата на закона, а именно удостоверяването на тези машини да се извършва за 20 работни дни", обясни Йоловски.

Той ба категоричен, че ако е зависело от него, Михаил Стойнов е щял да бъде отстранен като заместник-министър. По думите му той е бил предложен за поста от предходния министър Божидар Божанов. „Това, което знам, е, че се чака резултат от разследването. В крайна сметка, всички са невинни до доказване на противното", заяви министърът.

Функциите по удостоверяване на машините за гласуване ще бъдат изпълнявани от него, а не от заместник, ако продължи да бъде министър, тъй като има и решение на съда. „След провала на машинното гласуване на първия тур за изключително кратко време аз водих процеса и успяхме успешно да удостоверим машините за втория тур, така че мисля, че съм доказал, че за мен машинното гласуване по никакъв начин не е проблем, напротив", заяви Йоловски.

Той бе категоричен, че Министерството на електронното управление не е повлияла на резултатите от вота.

Министър Йоловски изрази надежда, че вече няма да има отстъпление от електронизацията в здравеопазването. „За мен технически проблеми няма никакви. Всички проблеми, свързани с рецептите, са проблеми на някои практики, които трябва да бъдат адекватно адресирани така, че всички страни в процеса да са доволни. Ние оказваме цялостна подкрепа на Министерство на здравеопазването, в каквато и посока да е необходимо, така, че да вървим към максимална електронизация", заяви той.

От Министерство на здравеопазването, Българския лекарски и Българския зъболекарски съюз зависи кога ще се случи пълната електронизация на рецептите. „Съвсем реалистично е в рамките на края на тази и началото на следващата година да постигнем много сериозни резултати в електронното здравеопазване, където сме нас средноевропейско ниво."

Решение на МЗ е отпадането на извинителната бележка. „Ние имаме няколко различни варианта, с които можем да ги подпомогнем. Готови са работните процеси на бъдещи функционалности, в зависимост от това какво решение бъде взето."

Електронната бележка е оптимизация на процеса чрез реализирането й в електронна среда. „Ние не сме променили начина, по който се издава медицинската бележка за извинение на отсъствие. Стана ясно, че е имало страшно много фалшиви и фиктивни бележки, които са се използвали в системата. Именно електронизацията издаде на показ тези практики", посочи той.

Според Йоловски медицинската бележка трябва да бъде с унифицирана цена и трябва да бъде част от общия здравен пакет.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.