• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Александър Йоловски: Цифровата трансформация е взаимен процес

Александър Йоловски: Цифровата трансформация е взаимен процес

/КРОСС/ Цифровата трансформация е глобален процес, който изисква участието на всички - изпълнителната власт, неправителствените организации, научната общност, бизнеса, и не на последно място - гражданите. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски по време на Неформалния съвет на министрите на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика, формат „Телекомуникации". Срещата е организирана от Испанското председателство на Съвета на ЕС и се провежда в периода 23-24 октомври в Леон, Кралство Испания. „Необходимо е цялото общество да се включи в процеса по цифровата трансформация. Защото не само ние променяме технологиите, технологиите променят нас", допълни още българският министър.

Йоловски подчерта необходимостта от непрекъснато инвестиране в развитието на цифровата инфраструктура и нейната поддръжка, така че да бъдат избегнати цифровите разделения. „Паралелно с това трябва да продължат инвестициите в киберсигурността, защото те са ключови за по-нататъшното развитие и използване на цифровите услуги в ЕС", допълни той. Като пример за ролята на научната общност българският министър посочи института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Йоловски обяви, че само преди дни у нас е заработил и втори суперкомпютър, с което България се нарежда сред малкото държави с 2 такива компютъра.

В дебата за правата и бързо развиващите се технологии министър Йоловски заяви, че е критично важно да се намери правилния баланс между защитата и прогреса. ЕС не трябва да се впуска в свръхрегулация на технологиите, но едновременно с това е необходимо да се регулира тази тяхна употреба, която води до висок риск за основните права и европейски ценности. Нужно е доверието да се възприема като конкурентно предимство на европейската технологична индустрия.

Технологичното развитие се движи не от регулации, а от иновации в отговор на нуждите на пазара, отбеляза Александър Йоловски в дискусията за бъдещето на телекомуникациите. България смята, че първо трябва да се идентифицират и премахнат пречките пред инвестиции в телеком сектора в съществуващата правна уредба и програми. Общоевропейските оператори може да имат своите положителни страни, но трябва да се обвържат с достатъчно гаранции за високо качество на услугата и покритие на цялата територия на ЕС, включително на периферните държави. Необходимо е се премахнат и пропуските в настоящата рамка, свързани с подводната кабелна свързаност. В рамките на форума европейските министри обсъдиха постигането на целите на програмата „Цифрово десетилетие" 2030, бъдещето на телекомуникациите, както и защитата на правата и ценностите в цифровия свят.

Държавите членки подкрепиха Декларацията от Леон за европейските невротехнологии - подход, ориентиран към правата и човека. „Важно е да бъдем проактивни и да действаме сега, за да може ЕС да се превърне в основен играч на зараждащите се пазари, свързани с невротехнологиите, като насърчаваме иновациите и инвестициите в съответствие с ценностите и нормите на съюза и по този начин гарантираме ориентиран към човека и правата подход за защита и овластяване на хората", се казва в документа.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.