• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Александър Йоловски: Предстои обединяване на двете здравни досиета на пациентите в едно общо

Александър Йоловски: Предстои обединяване на двете здравни досиета  на пациентите в едно общо

/КРОСС/ Електронизацията е основният инструмент за прозрачност и контрол върху действията не само на администрацията, но и на болниците. Това каза министърът на електронното управление Александър Йоловски в предаването „Тази сутрин" по бТВ.

Предстои обединяване на двете здравни досиета в едно общо, обясни той. „В момента на практика има две здравни досиета. Това е историческо наследство. Новото е в Националната здравна информационна система, старото е в системата в НЗОК", посочи Йоловски.

Достъпът до данните трябва да бъде строго регулиран, за да има гаранции, че няма да има неоторизиран и неправомерен достъп до здравните данни. Затова държавата е предвидила достъп единствено чрез електронен подпис. Това означава, че повече граждани трябва да имат квалифициран електронен подпис, чрез който да достъпват своите данни в здравното досие, отбеляза той. „За една година КЕП струва 3 лева, така че не се касае за скъпа инвестиция. Така се отваря целия свят на електронното управление, където могат да се ползват множество електронни услуги в различни ведомства", обясни министър Йоловски.

Той заяви, че още от 2017 г. той води битка с българските институции за това да се разреши достъп до ключови регистри. Достъпът до регистъра за българските лични документи не е възможен към настоящия момент в НЗИС, тъй като законодателят не е предвидил такъв достъп, обясни министърът на електронното управление. „Ще предприемем необходимите стъпки с министъра на вътрешните работи така, че пробойната да бъде затворена в нормативната рамка и да се правят проверки и в НЗИС за това дали е валиден, или не документът за самоличност, с който се хоспитализират гражданите", заяви той.

По думите му най-добре защитените администрации са най-електронните. Той даде пример с НАП, Агенцията по вписванията и Агенция „Митници".

Министър Йоловски коментира и предложението сините талони на автомобилите да станат електронни. По думите му предложението е внесено с НС и е въпрос на парламентарно желание. Той подчерта, че МВР е създало необходимите условия тази промяна да бъде приложена.

Министерство на електронното управление е хоризонтална структура и то подпомага всички други административни органи. „Повечето услуги и регистри се водят от отделните администрации. Ролята на Министерството на електронното управление е навсякъде да осигурим необходимата подкрепа така, че нещата да се случват. Например, ще подпомогнем НАП в електронизация на трудовите книжки. С МВР ще работим по оптимизация на процеса по регистрация на МПС. Ще бъдем навсякъде, гарантирайки дигиталното бъдеще на България", заяви Александър Йоловски.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.