• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Александър Йоловски: От години българското електронно управление има системни слабости, които никой не иска да адресира

Александър Йоловски: От години българското електронно управление има системни слабости, които никой не иска да адресира

/КРОСС/ От години българското електронно управление има системни слабости, които никой не иска да адресира. Аз имам достатъчно опит и прозрачно определяне на прогнозни стойности. Това каза снощи министърът на електронното управление Александър Йоловски в предаването „Защо, господин министър?" по бТВ.

Програмата, която изпълнява Министерството, по думите му е много амбициозна и стремежът му е да изпълни максимално много от заложеното в нея до ротацията. „Аз гледам на моите задачи дългосрочно, гледам цялата правителствена програма, а дали ще бъда поканен е вече въпрос на други да решат", заяви Йоловски.

По думите му поуката от скандала с хеш кода е, че е необходимо да достатъчно време за удостоверяване на машините. По Изборния кодекс това време е 20 дни. В този процес според него трябва да бъде включена по-широка група от хора с представители на партии, на гражданското общество и на ІТ сектора.

„Ако отговоря, че нямам грешка, ще бъда обект на много критики. Но аз направих всичко, което смятах, че е най-удачно, така, че да няма възможност за опорочаване на вота. Това, което се случи с доклада на ДАНС, със заснемането на машините и част от кода, който предстои тепърва да се види точно какво е било заснето, това разбира се, е допълнителна информация, която аз нямаше как да знам, че ще се случи", коментира той.

Министър Йоловски отказа коментар за информацията за заплахи от страна на Кирил Петков и Атанас Божанов и оказан от тяхна страна натиск за обществена поръчка, която е трябвало да бъде дадена на определени хора. „В момента и да искам, не мога да дам повече информация", коментира той и допълни, че вече е дал показания в прокуратурата по случая, която води разследване по случая.

През декември Министерство на електронното управление прави обобщение на всички реализирани проекти. Общата стойност на всички проекти, по които работи Министерство, е около 1 милиард лева, като финансовия ресурс, който е свързан с конкретните дейности на Министерството или на изпълнителната агенция към министерството, е около 650 милиона лв. „В допълнение на това по новата програма за дигитализация и за киберсигурност има около 640 милиона. Това е един изключително огромен финансов ресурс, по който има множество обществени поръчки. Моята политическа позиция е, че всички обществени поръчки, които трябва да бъдат открити - трябва да бъдат с много добри технически спецификации", заяви Йоловски.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.