• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

ГЕРБ скриха критиките на Брюксел към властта

ГЕРБ скриха критиките на Брюксел към властта
Управляващите и прокуратурата избягаха от изслушване пред ЕП, лъжат за дискусия, посветена на Иван Гешев

/КРОСС/ ГЕРБ панически скриха критиките за корупция към правителството, които бяха направени в петък на закрито заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в ЕП.

Премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Иван Гешев и правосъдният министър в оставка Данаил Кирилов не са се появиха на изслушването, въпреки че бяха официални приканени.

Вместо това те пуснаха онлайн да говорят вицепремиера по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, зам.- главния прокурор Красимира Филипова и зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахладова.

Журналистът от "Бивол" Димитър Стоянов, участвал в заседанието, разказа, че властите са били подложени на унищожителна критика заради начина, по който провеждат съдебната реформа. В ЕП са изразили недоволство от действията и личността на главния прокурор, както и от липсата на независим орган, който да разследва евентуални негови престъпения.

Критикувани са били и неяснотите около бъдещата промяна на Конституцията, които са определени като "тревожни".

Информация за събитието бе публикувана на сайта на ГЕРБ с манипулативното заглавие "В ЕП осъдиха използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България". Твърдението идва от евродепутата Емил Радев, според когото като основни проблеми на срещата били поставени дискриминацията на ромите, правата на ЛГБТ общността и Истанбулската конвенция. Журналистът Георги Готев обаче уточни, че на заседанието е станало дума за бесилки и ковчези, но позицията е била изказана от председателката на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева. Изненадващо за евродепутатите тя се тревожела повече за правата на премиера и правителството, вместо от тези на протестиращите. В онлайн пространството Джумалиева бе засипана с остри критики заради мълчанието на КЗД при нарушаването на правата на протестиращите, както и заради липсата на критики срещу авторитарните подходи на управляващите. Готев определи позицията на ГЕРБ като фалшива новина. Според него да представяш собствените си безпомощни опорки като становище на ЕП е тотално безобразие. Това е обида за интелекта и ни злепоставя като държава, защото само идиоти могат да се хванат на такава фалшификация, коментира Готев. Позицията му потвърди и Красимир Кънев от БХК, който също е присъствал на изслушването. В интервю пред "Дойче веле" той подчертава, че комисията е била изключително критична към правителството. 

Официалната версия на прокуратурата също буди недоумение - та е, че дискусията е организирана по предложение на главния прокурор Иван Гешев и била "за обсъждане на актуалните предизвикателства пред прокуратурата на България в контекста на засилен политически и медиен натиск".

Емил Радев подкрепя тази теза, макар че още преди дни да стана ясно, че изслушване в ЕП ще има, но провокирано от сигнали на евродепутатите Елена Йончева от групата на социалистите и демократите и Радан Кънев от ЕНП.

"Очертава се добро партньорство между десния Радан Кънев и социалистката Елена Йончева. Всъщност колегата Кънев в крайна сметка не успя въобще да събере подписи в групата на ЕНП, така че те бяха събрани изцяло от групата на социалистите и от групата на зелените", заяде се гербаджията.

Йончева обяви твърденията на ГЕРБ за фалшива новина и се възмути, че Борисов и Гешев се скрили зад няколко жени, вместо да се явят на изслушването.

Тя изтъква, че в комисията е имало много въпроси за корупцията у нас и за носенето на отговорност от главния прокурор. Йончева припомня, че преди два месеца е настояла темата за нарушаването на върховенството на закона в страната да бъде включена в първото възможно заседание на комисията. Това вече е факт и усилията ни дават резултат, подчерта Йончева и посочи, че е дала в ЕП много подробности за корупционните скандали у нас.

Проведеното изслушване бе като отваряне на вратата, през която Бойко Борисов ще си тръгне от политическата сцена завинаги, прогнозира евродепутатката. Тя съобщава, че на 10 септември ситуацията в България отново ще бъде обсъждана в ЕП в присъствието на комисар Вера Юрова. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

адв.Елена Гунчева

БОРИСОВ Е МРЪСЕН ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ/2.9.20г./ Днес Онуй не се посвени да разпореди полицията да използва лютив спрей срещу българи, включително и жени и възрастни хора. Отишли мирно да протестират. Явно виквете „Оставка“ се отразяват на нежната джендърска душа на нарцисоида. А полицаите …..май не бяха точно полицаи. Поне част от тях нямаха отличителни знаци и отказваха да се представят. И обгазяваха и жени, без да има никаква причина. Днес българите показаха, че повече няма да търпят престъпници, а престъпниците във властта показаха, че ще запазят властта дори с цената на кръв. Днес аз бях там и видях как непредизвикано хората се обгазяват. Как се арестуват и влачат. Как полицаи отказват да се легитимират и нарушават Конституцията и законите….как хората смело отстояват правата си и естественото си законно право на съпротива срещу безумието. В България, в която ни плашат с комунисти, вече има установен фашизъм. Арести, побои, използване на оръжия срещу гражданите. Безпричинно задържане. Показно арестуване на партийия лидер на „Възраждане“ Костадин Костадинов по причина, която може да предизвика само смях, но която полицаите явно са намерили за важна, за да го приберат от ареста. Днес властта показа истинското си уродливо и грозно лице, а Борисов доказа, че мръсен позор за България, който трябва час по-скоро да бъде изметен от властта, докато не е започнал да избива неудобните нему. Днес властта прекрачи границата….. Наш ред е!

02.09.2020 23:37:06

До КРОс

Махнете Мутрата от сайта, че като го видя ми се иска да строша компютъра. Не може непрекъснато да ни го показвате този, който ликвидира България. Вие поне малко съвест имате ли, при това в навечерието на всенародното въстание точно срещу тази гад, която друго освен куршум не заслужава...

02.09.2020 00:16:57

Pythagor

Затова не можете да го свалите, защото двете реалности са именно успоредни и нямат взаимодействие помежду си.

01.09.2020 00:31:32

Анонимен

Живеем в две успоредни реалности, а може би и повече от две. Реалността на обикновените хора, наричани също тулупи, лош човешки матрял и пр. И реалността на мутри, хитреци и крадци.

31.08.2020 20:29:34

Анонимен

По всички телевизии се показа изказването на Борисов на форума в Блед.Няма друг български политик разпознаваем в ЕС и света като него.Това са фактите.Хората го уважават,което означава,че уважават страната ни.Каква е друга задачата на политиците.

31.08.2020 19:31:06

Виж народ.бг

Баце нанка Този тулуп ни е премиер и ни излага пред света! Вижте Баце как сладко си нанка по време на Стратегическия форум в Словения (СНИМКА) на 31.08.2020 Срам! За пореден път България изпитва национален срам от поведението на лидера на страната ни, видя Narod.bg. Нервите и силите на Бойко Борисов явно вече са на предела на възможностите му, заради нестихващите протести пред кабинета му срещу корумпираното му управление. 140-килограмовият ни премиер с визия на тулуп ЗАСПА по време на Стратегическия форум в словенския град Блед днес, докато се обсъждаха изключително важни проблеми – последиците от пандемията от COVID-19 и Брекзит. Конфузният момент беше запечатан от фотографите и пуснат в социалните мрежи. Narod.bg го публикува по-долу: За пореден път Баце е изловен „сладко да нанка“, както самият той определи дрямката си, запечатана на скандалната снимка от боянската резиденция „Секвоя“. Само дете сега не става дума за личните му покои, а за участието му в дискусия с лидерите от Централна и Югоизточна Европа за бъдещото на Общността! Narod.bg припомня, че това съвсем не е първото официално събитие, на което Бойко Борисов се излага пред чужденците като спи по време на официални събития. През 2012 г. например премиерът на Република България удари една дрямка по време на награждаването на Нобеловата награди за мир. Това според Narod.bg е по-срамна снимка дори от разпищолената му поза само по чаршаф! Бойко Борисов спи по време на Нобеловите награди През 2017 г. пък журналисти го изловиха да хърка по време на речта на президента на Естония Керсти Калюланд на провеждащата се в Талин среща на върха на Европейския съюз. Компания в обятията на Морфей му правеше и канцлерката Ангела Меркел, която също дремна. Меркел и Борисов спят по време на срещата на върха на ЕС. На друго събитие Бойко Борисов пък удари един сън до бившия кандидат за шеф на Европейската комисия Манфред Вебер. Борисов дреме до Манфред Вебер.

31.08.2020 17:43:38

Анонимен

Нормално за Герб, пардон, за Тулупа - безгрешен е Той!

31.08.2020 16:38:05

Анонимен

Най-безпристрастни са записите с Тиквата и снимките от обителта Му. И те не са излагащи. Не! Всеки порядъчен мутреещ се почитател на банкянското криминално чудо им се възхищава и ги възхвалява. Всеки, който не одобрява крадливия БоК(о) е комунист, бесепар, зъл и подъл противник, по-ретрограден и от Меркурий.

31.08.2020 16:02:21

Анонимен

ГОРКАТА ЕВРОПА, СЛЕД КАТО ГМР Е В НЕЙНИЯ ЛИДЕРСКИ ПАНЕЛ 31.08.2020 Онуй днес се е фотнало от Словакия, на път към някакъв Стратегически форум на лидерски панел на незнам какво си. Явно Онуй много си вярва. И участва в какви ли не простотии, вместо да си подаде оставката и да ни отърве от жалкото си присъствие. Изумявам се как не го е срам да се показва по света след всички компромати, които има за него и всички публикации от наши и чужди медии. Ама то глупав човек срам няма…. Въпросът отново е как и защо ЕС приема Борисов като лидер, стратегически партньор и политик, при положение, че той е лицето на корупцията не само в България, но и на цяла Европа! Как тези, които се кълнат в борбата с корупцията и спазването на гражданските права, сядат на една и съща маса с човек, за когото корупцията е начин на живот от десетилетия, а народът му според него е от тулупи и негодници, които не заслужават нищо. Лидерският панел в ЕС нещо издиша…., че даже и се размирисва на корупция откъм Онуй….така, че, танте Меркел, мосю Макрон, опичайте си акъла, да не ви се опекат други части заради това, че защитавате един престъпник в ЕС, който не само краде, но и унищожава народа си! Елена Гунчева

31.08.2020 15:06:28

Анонимен

И Радан и Йончева се изложиха много и себе си и страната си.Инфо за България в ЕС се получава от посолствата на държавите на ЕС и само тя е безпристрастна.Политическите нападки на журналистката и Радан срещу ГЕРБ не интересуват никого.Журналистът от Бивол също не е източник на безпристрастна информация.

31.08.2020 14:57:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.