• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Министър Надежда Йорданова:Няма институционално противопоставяне между МВР и прокуратурата

Министър Надежда Йорданова:Няма институционално противопоставяне между МВР и прокуратурата

/КРОСС/ Във вторник ВСС ще разгледа част от основанията, които представих за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. Очаквам задълбочен дебат и членовете на ВСС да подходят професионално, отговорно и да разгледаме обективно и всестранно всички обстоятелства. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

За част от членовете на ВСС решението наистина ще е трудно, защото именно те са избрали сегашния главен прокурор, пренебрегвайки ясни сигнали, че той не отговаря на изискванията на Конституцията, подчерта тя.

Министър Йорданова, заяви, че ВСС ще разгледа и подобно предложение, внесено от Янаки Стоилов, както и законодателно изменение, което да въведе механизъм за разследване на главния прокурор в случаите, когато има данни за престъпление.

Според нея няма институционално противопоставяне между МВР и прокуратурата. „Има министър на вътрешните работи, който задава въпроси и настоява да бъде свършена работата", коментира тя.

Прокуратурата не е ефективна, категорична бе министър Йорданова. „Аз на всяко заседание на Министерски съвет получавам въпроси от мои колеги, които казват: „Установихме поредица от нарушения, установихме поредица от злоупотреби. Папките са в прокуратурата и вече трети месец не правят нищо. Какво да направим оттук нататък?".

Според министър Йорданова събирането на мнозинство за промени в Конституцията е постижимо. „Включително и в опозицията има депутати, които са отговорни и знаят какви обещания са поели към избирателите си и те включват съдебна реформа. Аз протягам ръка към всеки един депутат от българския парламент, включително и към опозицията, към всеки, който иска да изпълни ангажиментите си за съдебна реформа. Аз като министър ще положа всички усилия следващият Висш съдебен съвет да има по-добър състав и да отговаря на изискванията на институцията, както и да е отговорен към обществото", заяви Йорданова.

Ако промените в Конституцията не минат и ВСС остане същия, ситуацията ще е трудна.

Тя отрече категорично да има обвързаност с усвояването на парите по Плана за възстановяване и устойчивост и вдигане на ветото за начало на преговорите на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз. „Изобщо не може да става дума за подобна обвързаност. Членовете на кабинета сътрудничим много активно с колегите от Република Северна Македония, но това не означава промяна на позицията на България. Тя е такава, каквато е определена от българското Народно събрание", подчерта Йорданова.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.