• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Надежда Йорданова: Засиленият обществен интерес ще принуди прокуратурата да си свърши по-добре работата

Надежда Йорданова: Засиленият обществен интерес ще принуди прокуратурата да си свърши по-добре работата

/КРОСС/ Този случай, тази изключителна жестокост повдига няколко въпроса - доколко като законодателство, като институции и като общество сме способни да предотвратяваме подобни ситуации и колко адекватно можем да реагираме. Това каза бившият правосъден министър Надежда Йорданова в предаването „Събуди се" по Нова телевизия за случая, при който 18-годишно момиче беше обезобразено с макетен нож.

Тя посочи, че утежняващ елемент е, че мъжът вече е извършвал други подобни престъпления - нанасяне на лека телесна повреда по хулигански мотиви. „Тук не става въпрос само за налагането на наказание по реда на Наказателния кодекс, а за наличието на цял комплекс от мерки, които да бъдат адекватни в този случай", коментира тя.

Защо предполагаемият нападател е на свобода, а получените травми са квалифицирани като „лека телесна повреда", бившият правосъден министър коментира: „Става въпрос все още за преценка на ранен етап на това производство. Окончателно произнасяне на съда какво престъпление е извършено и какво наказание трябва да бъде наложено няма", уточни Надежда Йорданова.

В настоящия случай съдът е до голяма степен обвързан с това какви материали е представила прокуратурата, как точно е направена експертизата, какви въпроси са зададени и какви отговори са дадени, обясни бившият правосъден министър. „На мен ми се струва, че този засилен обществен интерес ще принуди прокуратурата да си свърши още по-добре работата. Надявам се и очаквам прокуратурата да разследва и събере достатъчно доказателства за всички обстоятелства, свързани с това деяние", заяви Йорданова.

По думите й по време на дебата за обхвата на защитата от домашно насилие и закона в НС, много популистки гласове са попречили на дефинирането на случаите, в които има установени интимни отношения между двама души, но те не живеят заедно.

„Тук не става въпрос само за ограничителната заповед, а за онзи комплекс от мерки, които ще помогнат на жертвата да се възстанови психически, да получи правна помощ, за да може да се реинтегрира в живота по адекватен начин. Аз ще настоявам разговорът да продължи, и подобни случаи трябва да бъдат в обхвата на различните мерки на защита. Другото нещо, на което трябва да настояваме, е администрацията да предприеме максимално бързо мерки, за да се създаде организация за ефективното прилагане на новите разпоредби на практика", каза още Надежда Йорданова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Г-жо правист, този човек е садист. Не сте ли изучавали такова явление. Той не може да бъде поправен и не трябва да бъде на свобода. Той е постоянна заплаха за обществото и плюйте в пазвата си да не му попадате.

30.07.2023 20:58:44

Анонимен

Надежда Йорданова: Засиленият обществен интерес ще принуди прокуратурата да си свърши по-добре работата. Надке, пак не си разбрала,засиленият обществен интерес ще принуди прокуратурата да започне да Върши работата, за която й плащат..

30.07.2023 16:20:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.