• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Надежда Йорданова: Липсата на политическа доминация във всички органи дава възможност за взаимен контрол

Надежда Йорданова: Липсата на политическа доминация във всички органи дава възможност за взаимен контрол

/КРОСС/ Време е въпросът за истинската независимост на съда да бъде решен, за да преминем към следващите стъпки на законодателно ниво, гарантиращи истински бърз и справедлив процес в България. 

Това каза пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ и член на парламентарната конституционна комисия, бивш министър на правосъдието.

Тя подчерта, че не е обсъждано излизането на прокуратурата от съдебната власт:

"По българския конституционен модел прокуратурата е част от съдебната власт и с предложените изменения няма никакво отстъпление от тази позиция. Няма никакво съмнение в тази посока, даже не е и било обект на обсъждане".

Йорданова изтъкна, че функциите на прокурорите са много различни от тези на съдиите и трябва по определени въпроси да има различие между тях:

"Това по никакъв начин не означава, че премества прокуратурата повече към изпълнителната власт. Напротив. Това означава, че спрямо прокуратурата има повече прозрачност и повече обществен контрол". 

За обществената квота, избирана от Народното събрание, която ще има превес във Висшия прокурорски съвет Надежда Йорданова коментира:

 "Това е голямото предизвикателство, с което трябва да се справи парламентът - този и всеки следващ. Тази квота да е обществена и чрез нея да не се прокарва политическо влияние в съдебната система. Обществената квота ще включва професионалисти с дълъг стаж и добро обществено реноме. Изключително важно е да се посочи, че те трябва да са независими и партийно неутрални. Това ще се запише в Конституцията".

По думите ѝ няма нищо притеснително в това да бъде сезиран Конституционният съд за промените в основния закон, когато те бъдат приети от парламента:

"Би било добре измененията да минат през теста на КС, за да бъдем спокойни, че те отговарят на конституционния стандарт. Приемам тази заявка като позитивна новина".

Надежда Йорданова изтъкна, че "Демократична България" винаги е отстоявала, че една от важните гаранции за върховенство на правото е в регулаторите да има политически неутрални експерти:

"Това е изключително важно, защото контролните, надзорните органи трябва да прилагат закона точно и еднакво спрямо всички и по никакъв начин не трябва да се ръководят от своите политически предпочитания. Противното означава, че нямаме върховенство на правото, а политическа доминация на политическите сили, които имат мнозинство в момента. Това е изключително опасно. Колкото и да е сложно сега, всъщност се вижда, че липсата на политическа доминация във всички органи е добро нещо, защото дава възможност за взаимен контрол. Трябва да се научим да живеем с това". 

Тя подчерта, че е противник на формирането на различни органи на квотен принцип.

"Задълбаването в дребнотемия ни пречи да гледаме по амбициозно към големите теми като влизането в Шенген", каза още Йорданова.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Контролът е подобен като при мафиотите, за сфери на влияние и действие и ако някой нагази в тази на другия започва боричкане и оплюване. Това е контролът при настоящият политически „елит”.

10.12.2023 21:31:46

Анонимен

В допълнение на коментара. Самият факт, че се налага взаимен контрол, показва че никой от участниците, поотделно взет не заслужава доверие.

10.12.2023 18:03:03

Анонимен

Остава основния въпрос: как да бъдат контролирани политиците. От това, че безнравствени политикани със неясни, задкулисни цели, взаимно се контролират на обществото не му става по-добре. Тази система води до сепариране на сферите на влияние или до блокиране на системата. Идията е администраторите да са излъчени от нравствено и етично приемливи партийни елити, които в условията на плурализъм да следват стратеги и цели формулирани от философи, социолози, политолози, единствено способстващи непредък в духа на ясно формулирани обществени интереси. Дългосрочни и всеобхватни. Иначе не става. Не може да ме водят Боко Тиквата, Киро Тъпото или техните подобия, актуални в българския политически живот. Партийните лидери са лидери за техните си хора. В момента същите тези лидери с основание са обект на попръжни от болшинството от народа. А някои от продажните журналисти дори ги величаят като елит, прости ми Господи.

10.12.2023 13:47:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.