• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Надежда Йорданова:Борбата с корупцията не е еднократен акт, а систематично усилие

Надежда Йорданова:Борбата с корупцията не е еднократен акт, а систематично усилие

/КРОСС/ В България се диша по-леко, тежестта на корупцията определено е по-малка. Това каза министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова в предаването „Тази събота" по бТВ.

По думите й през последните месеци обаче като че ли управлението е загубило темпо в работата си по важни въпроси. „Многократно от „Демократична България" сме казвали, че ни трябва ясна програма с ясни срокове. Развитието на политическите събития показва, че това се е дължало както на трудности във функционирането, така и в една тиха съпротива от различни представители на коалиционните партньори, която като че ли в множеството кризи не е била толкова видима", коментира тя.

Тя даде пример със законопроекта за европейските делегирани прокурори, който е срещнал „епохална" по думите й съпротива в пленарна зала. „Ще ми се да вярвам, че е недобро разбиране на материята, защото тя действително е сложна, защото противното означава съпротива срещу по-добро управление с пленарни средства, което е недопустимо. Отне почти два месеца да стигне до първо четене в пленарна зала. Защо? Трябва да има ефективен механизъм за носене на отговорност от главния прокурор", заяви тя.

Систематичните усилия в посока на това да бъдат приети законодателни промени за автоматичното връчване на наказателните постановления за пътните нарушения. „Там, където се електронизират процесите, там се изолира и възможността за корупция. Ако това беше направено преди години, нямаше да се стигне до случаят с ужасната катастрофа на „Черни връх", заяви Йорданова.

Правосъдният министър добави борбата с корупцията не е еднократен акт, а систематично усилие, което изисква воля, инструментариум и последователни усилия. Тя не се заключава в едни PR акции и арести, посочи тя. „Прокуратурата сочи, че има 96-97% успеваемост от внесените обвинителни актове, но къде са корупционните обвинителни актове, къде са досъдебните производства, внесените обвинителни актове, влезлите в сила присъди? И това пак ни връща до това, че трябва да има ефективен механизъм за носене на отговорност от главния прокурор - нещо, за което ЕК за пореден път ни критикува", коментира правосъдният министър в оставка.  

Главният прокурор дължи отчетност на българския парламент и трябва да го прави, категорична бе тя. „Видяхме вчера, че се случи точно обратното - абсолютно скандално поведение, неуважение към българските народни представители, пореден отказ да се отговори на точни, ясни, конкретни въпроси", отбеляза Йорданова.

По думите й всяко едно обстоятелствата, представени пред Пленума на ВСС, е бил основание за предсрочно освобождаване на главния прокурор. „Мнозинството, което избра главния прокурор, го подкрепи към настоящия момент. Това поставя за пореден път проблема колко е важно какви професионалисти се избират в органите на най-високо ниво в държавата и това е поредният проблем, който трябва да реши българският парламент, за да имаме реална съдебна реформа - какъв ВСС ще имаме през следващите пет години", отбеляза Йорданова.

„Демократична България" не поставя червени линии как да бъде сформирано ново правителство, заяви Йорданова. „В разговори съм убедена, че ще бъде намерен балансът. Разговори за персонален състав все още няма", поясни тя.

Дали тя ще бъде част от това правителство ще реши политическата сила, която я е излъчила. Подобни разговори на този етап няма, допълни Йорданова.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.