• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Надежда Йорданова: Поведението на прокуратурата от последния месец показва, че тя се влияе от политическата конюнктура

Надежда Йорданова: Поведението на прокуратурата от последния месец показва, че тя се влияе от политическата конюнктура

/КРОСС/ Желанието да се освети какво се случва по темата "Нотариуса", да се направят изводи, въз основа на които да се създадат конкретни законодателни промени, за съжаление за ГЕРБ и ДПС е конюнктура, а не реална политическа цел. Това заяви народният представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Надежда Йорданова в ефира на БНР.

Тя изтъкна, че заедно с Антоанета Цонева, Божидар Божанов и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ са задали над 40 въпроса, които да изяснят фактите и обстоятелствата около убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. И посочи, че са се очертали няколко проблема, които трябва да намерят законодателно решение: няма законово ограничение колко време да се пазят специалните разузнавателни средства, както и ясно разписан механизъм за тяхното унищожаване; не се пази статистика колко от тези средства не са довели до създаването на веществени доказателства, които да се използват в съдебно производство; няма забрана в закона за определени лица с роднински връзки да заемат йерархични места в една и съща система.

Надежда Йорданова заяви, че гласуваната от ПП-ДБ оставката на председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков е в резултат на отказа на парламента от януари насам да провежда реформи. "Част от реформите, включително и законодателството, което беше по Плава за възстановяване и устойчивост, беше сложено на трупчета. С този политически жест ние искахме отново да припомним, че ПП-ДБ ще дава своето доверие, докато има съответните реформи", каза тя.

И припомни за двойния аршин на тогавашния председател на НС Желязков с оставките на шефа и зам.-шефа на НЗОК, в угода на излъчения от ГЕРБ зам.-председател. "Не получихме отговор, защо, въпреки че беше оттеглена оставката на бившия председател на НЗОК, Народното събрание я гласува", каза Йорданова.

Бившият правосъден министър изтъкна, че ПП-ДБ ще бъде част управленско мнозинство само въз основа на много ясно разписано споразумение, което гарантира провеждането на реформи: "От една страна, за модернизирането на страната, от друга - довършване на съдебната реформа и назначаването на хора в регулаторите въз основа на ясни професионални принципни и гарантиран партиен неутралитет".

Народният представител заяви, че след промените в конституцията парламентът е постоянно действащ орган и въпреки великденската ваканция и последващата предизборна кампания, не е изключено при определени кризисни ситуации Народното събрание да бъде свикано извънредно. "Нека само да си представим ситуацията каква би била, ако имаше постоянно действащо Народно събрание при сключване на договора с "Боташ", например. Когато служебното правителство залитне в някаква посока или при кризисна ситуация, парламентът трябва спешно да се събере и да вземе решение", категорична е Надежда Йорданова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.